Šéf svetovej charitatívnej organizácie navštívil utečencov v Calais a zostal v šoku: Tu pomáhať nebudeme!

    0
    Tábor utečencov pri diaľnici vo Francúzsku. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Utečenecký tábor Džungľa bol zriadený pred niekoľkými mesiacmi a podľa nie celkom presných údajov v ňom žije asi päťtisíc ľudí. Mnohí z nich sa chcú dostať ilegálnym spôsobom cez tunel vedúci pod Lamanšským prielivom do Veľkej Británie. Médiá veľakrát informovali o tom, že tábor si v podstate žije svojím vlastným životom a okrem obchodov či škôl tu fungujú aj kostoly a mešity. Charitatívna organizácia Human Relief Foundation patrí už takmer dvadsaťpäť rokov medzi popredné organizácie svojho druhu. Jej pobočky sa nachádzajú nielen v Londýne a Paríži, ale aj v afrických štátoch a na Blízkom východe. Navyše spolupracuje s UNICEF, UNHCR (Agentúrou OSN pre utečencov), WHO (Svetovou zdravotníckou organizáciou) a ďalšími.

    Celý text si môžete v angličtině prečítať TU

    Aj napriek svojej ochote pomáhať po celom svete tým, ktorí to najviac potrebujú, sa HRF rozhodla, že utečencov v Calais už nebude ďalej podporovať, a to predovšetkým preto, že v tábore prakticky nie sú žiadni Sýrčania a podľa zistení šéfa HRF Tokana patrí väčšina z nich do kategórie ekonomických migrantov. Organizácia posielala finančnú podporu, jedlo a oblečenie do tábora hlavne preto, že chcela pomôcť občanom Sýrie, ktorí utiekli pred vojnou. „Domnieval som sa, že tí ľudia majú pádny dôvod na to, že sem prišli. Ale väčšina z nich chce ísť do Veľkej Británie, získať tam peniaze a zabezpečiť si tak lepší život. 95 až 97 percent z nich sú pritom mladí zdraví muži. Povaľovalo sa tam veľa jedla a oblečenia, o ktoré nemal nikto záujem,“ cituje britský denník vyjadrenie šokovaného Tokana.

    Tokan tiež skonštatoval, že Human Relief Foundation sa v tejto chvíli zameria priamo na pomoc sýrskym utečencom, ktorí sa nachádzajú v táboroch v Libanone a Jordánsku. „Po tejto osobnej skúsenosti som došiel k záveru, že musíme hľadať iné miesta, kde je potrebné efektívne pomáhať. V utečeneckom tábore v Calais prebývajú ľudia, ktorí tam prišli z krajín, v ktorých nezúri žiadna vojna. V tábore majú všetko, čo potrebujú. Môžu dokonca aj pracovať. Ja naozaj neviem, prečo tam vôbec prišli,“ uviedol Tokan.

    - Reklama -