Muž, ktorý pozná Merkelovú veľmi dobre: Ústretovosť k utečencom len predstiera. Je chladná a vypočítavá…

    0
    Angela Merkelová, predsedníčka vlády Nemecka (Autor: SITA)

    Kerber tiež vysvetlil, prečo sa pod tlakom migračnej vlny správajú Nemci úplne inak ako väčšina ostatných Európanov. Podľa jeho názoru sa nemecká spoločnosť za posledných dvadsať až tridsať rokov veľmi zmenila. „Vy ako susedia Nemecka by ste vo vlastnom záujme mali vedieť, do akej miery. Nielen mladí ľudia, ale väčšina nemeckej spoločnosti sa snaží byť čo najotvorenejšia. Pred ostatnými chcú vyzerať ako vľúdni a ústretoví. Som presvedčený, že väčšina spoločnosti je pripravená na to, že Nemecko sa stane krajinou prisťahovalcov,“ uviedol Kerber.

    Úryvok rozhovoru si môžete v češtine prečítať TU

    Zároveň priznal, že medzi východom a západom Nemecka existujú podstatné rozdiely. V Mníchove, Frankfurte, Hamburgu alebo Düsseldorfe, kde žije veľa vzdelaných ľudí, je väčšina obyvateľov ochotná prijímať prisťahovalcov. Vlastnosti ako ústretovosť a otvorenosť považujú za súčasť svojej identity. Nemajú existenčné problémy, žije sa im tam dobre. Naopak, na východe Nemecka – s výnimkou Berlína – sa ľuďom až tak dobre nežije, a keďže nemajú osobné skúsenosti s prisťahovalcami, sú podstatne menej otvorení ich prijímať.

    Upozornil tiež na to, že Európska komisia nikdy nepremrhá príležitosť, aby si rozšírila kompetencie. „A Nemci tak majú dojem, že presadia svoju otvorenosť voči prisťahovalcom cez Brusel. O chvíľu príde určite reč na to, že potrebujeme európskeho superkomisára pre migráciu, ktorý pripraví jednotné európske pravidlá. A bude hovoriť: štyridsaťtisíc prisťahovalcov si vezme táto krajina, dvadsaťtisíc tamtá,“ varoval Kerber s tým, že niečo také je „hrubý omyl“, pretože každá krajina má právo na to, aby chránila svoje hranice.

    Často sa môžeme stretnúť s názorom, že jednu z hlavných úloh v nemeckej ústretovosti k utečencom hrá starnutie nemeckej spoločnosti. Podľa Kerbera to však nie je hlavný dôvod. „Ďalším motívom prílišnej ústretovosti je určite snaha vylepšiť si svoj zlý obraz plynúci z gréckej krízy,“ usúdil. Podľa jeho slov ide ale o veľmi cynický prístup. „Rozhodne je to silná motivácia pre Angelu Merkelovú. Snaží sa kamuflovať vlastné chyby. Ona bola päť rokov zodpovedná za všetky zdanlivo záchranné programy pre Grécko,“ vyhlásil. Na otázku, či práve to je hlavný dôvod väčšej ústretovosti Merkelovej k migrantom, Kerbel odpovedal: „Som o tom presvedčený. Ona je extrémne chladná a vypočítavá osobnosť.“ Ďalej uviedol, že Merkelovú pozná osobne, a to veľmi dobre: „Keď jej poviete, že niekde vybuchla atómová bomba, zostane úplne pokojná. Vôbec sa jej to nedotkne. Predstava, ako ju dnes dojímajú utečenecké rodiny, je až gýčovitá. Vôbec nedáva najavo emócie. Nikdy. Jej prejavy emócií sú veľmi povrchné. Do politiky je to však výborná vlastnosť. Práve preto tak často bez problémov obracia kabát.“

    autor: vam

    - Reklama -