Takto toto utečenci ešte nezažili. Záchod nie sú parky a za potraviny v obchodoch sa platí, odkazujú im v letákoch Nemci

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Letáky, ktoré nechal pre utečencov vytlačiť starosta západonemeckej obce Hardheim, vyvolali poriadny rozruch. Problém je, ani v nie päťtisícovej obci sa vyskytuje asi tisíc utečencov. Pre dobro v obci sa rozhodol starosta Volker Rohm rozdať žiadateľom o azyl akýsi kódex správania sa. Informuje server iDNES.cz.

    Parky ako záchody a „nákup“ bez platenia

    Ako uvádza starosta, Nemecko je čistotná krajina a bol by rád, keby to tak ostalo aj naďalej. „Keď človek používa verejné toalety, je normálne nechať ich po sebe čisté,“ vyzval listom utečencov na dodržiavanie čistoty. Ešte bizarnejšia požiadavka však prišla k miestam vykonávania potreby. Utečenci si totiž mýlia toalety s parkmi, záhradami, ale aj so zadnými časťami áut. Starosta ich preto vyzýva, aby využívali výlučne toalety.

    To však nie je všetko, na čo ich upozornil. Ich neprisbôsobivé správanie sa neprejavuje len na verejných toaletách. Starosta im pripomenul, že v supermarketoch sa za potraviny platí. Ak si v obchodoch niečo rozbalia, treba to aj zaplatiť. Okrem toho majú dodržiavať aj nočný pokoj, ktorý platí od 22. hodiny.

    Tieto pravidlá slušného správania zdvihli zo stoličiek aj verejnosť. Ako ďalej uvádza server, internetové stránky obce padli a telefóny vyzváňali do nepríčetnosti. Starosta však uviedol, že len reaguje na sťažnosti občanov. „Príručka nie je myslená ako šikana, ale má uľahčiť spolužitie medzi občanmi a žiadateľmi o azyl,“ vysvetľuje starosta.

    Bitky a nedostatok sexu

    Podľa predsedníčky rady pre utečencov Bádenska-Württemberska Angeliky von Loeperovej to však len oživuje rasistické tendencie. Nemecko pritom vyzýva utečencov, aby rešpektovali podmienky, ktoré im poskytujú. Základom je preto aj slušné správanie. Tomu však nenasvedčujú udalosti, ktoré sú v poslednom čase medializované. Nimi sú napríklad neustále sťažnosti utečencov na podmienky v ubytovacích zariadeniach, ale aj bizarnejšie zúfanie, napríklad pre nedostatok sexu. V neposlednom rade nevrhajú na utečencov dobré svetlo aj konflikty v zariadeniach, ako to bolo minule pre ukradnutý mobil či vyberanie „vstupného“ do spŕch.

    Leták si prečítajte TU.

    - Reklama -