Nobelovu cenu za mier Merkelovej nedali. Dôvodom je i Obama

    0
    Nobelova cena sa udeľuje za mimoriadne zásluhy. (Autor: SITA)

    Keďže sa medzi kandidátmi vyskytla aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, existoval vysoký predpoklad, že cenu dostane ona. Malo to byť hlavne pre jej postoj voči utečeneckej kríze. Vážnym konkurentom bol aj pápež František. Nakoniec ich prevalcovali Tunisania.

    Prispeli k demokratickej spoločnosti

    Tuniské kvarteto tvoria štyri organizácie, ktoré sa aktivizovali po Jasmínovej revolúcii v Tunisku v roku 2011. Prispeli tak podľa komisie k budovaniu demokratickej spoločnosti. Ako uviedol Kaci Kullmann Five, predseda nórskej Nobelovej komisie, koalícia organizácií občianskej spoločnosti sa zaslúžila o mierový politický proces v roku 2013. Tunisko totiž stálo na pokraji občianskej vojny, organizácie žiadali práve pre obyvateľov.

    Obama bol omyl

    Keby sa stala laureátkou Angela Merkelová, mohol by to byť jasný signál smerom k utečeneckej kríze. Tak sa však nestalo. Nórska mierová rada sa vyjadrila, že udelenie Nobelovej ceny za mier hlavám štátu je riziko. Dokazuje to teda, že udelenie ceny americkému prezidentovi Barackovi Obamovi bola chyba. Týka sa to nedávnych udalostí v afganskom meste Kundúz, keď Američania omylom zbombardovali nemocnicu, kde pôsobili Lekári bez hraníc. Tí, mimochodom, v minulosti Nobelovu cenu za mier tiež získali.

    Minuloročnou lauretátkou sa stala len 17-ročná Pakistačnanka Malala Júsufzaiová. Bolo to kvôli jej boju za právo dievčat na vzdelanie.Nobelove ceny sa udeľujú od roku 1901 v súlade s poslednou vôľou vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela, a  to za mimoriadny prínos v oblasti vedy, literatúry či mieru.
     

    - Reklama -