Česi odsúdili katarského princa, zneužíval dievčatá. Koľko vyfasoval?

    0
    Špeciálne jednotky, ilustračné foto (Autor: Petr Blahuš)

    Rozsudok nie je právoplatný, obe strany si ponechali lehotu na odvolanie. Z reakcií po vyhlásení verdiktu však vyplýva, že sa práva na odvolanie zrejme vzdajú. Sudkyňa Iva Fialová uviedla, že súd pokladá uložený trest za dostačujúci. Prísnejší nepodmienečný trest by znamenal, že by ho katarský princ musel absolvovať, čo je v danej situácii v podstate neriešiteľné. 

    Sudkyňa dodala, že spoločenská nebezpečnosť princovho konania sa s odstupom času znížila. Navyše, Sání je od odchodu z ČR v určitej forme “domáceho väzenia”, pretože vďaka medzinárodnému zatykaču nemôže Katar opustiť. Člena katarskej kráľovskej rodiny zatkli v roku 2004. Zneužívanie dievčat, z ktorých niekoľko nemalo vtedy podľa obžaloby ani 15 rokov, trvalo od roku 2000. 

    Sání bol neprávoplatne odsúdený už v roku 2005 na dva a pol roka väzenia a na vyhostenie na neurčitý čas. Trest v januári 2013 zrušila amnestia Václava Klausa, ale netýkala sa všetkých princových skutkov. Nariadené bolo nové prerokovávanie prípadu a vlani sa o to súd aj pokúsil – Sání však ani na jedno z doterajších siedmich pojednávaní neprišiel, nemá údajne dôveru voči českej polícii. 

    V auguste tohto roka konečne súd dostal Sáního súhlas na prerokovávanie prípadu v jeho neprítomnosti. Minulý týždeň teda zaznelo aj Sáního skoršie tvrdenie, v ktorom poprel, že by sa so spoluobžalovanou Žanetou Telioridisovou dohodol na tom, aby k nemu za úplatu privádzala mladé dievčatá. Z výpovedí samotných dievčat vyplynulo, že s princom mali dobrovoľný sexuálny styk a dostávali zaň 2000 českých korún. Niektoré dievčatá v tom čase chodili ešte len na základnú školu. Podľa znalcov nemalo Sáního správanie znaky pedofílie, dodal v správe portál Novinky.cz. 

    - Reklama -