Včera mu ju dali, dnes by mu ju vzali. Nobelovka pre Obamu? Omyl

    0
    Barack Obama pózuje s Nobelovou cenou mieru (Autor: SITA/AP)

    Útok na nemocnicu v Kundúze, riadenú humanitárnou organizáciou Lekári bez hraníc (MSF), “diskredituje” Obamu, ale takisto zdôrazňuje riziko, keď sú ceny udeľované hlavám štátov a vlád. Vyhlásila to šéfka Nórskej mierovej rady Hedda Langemyrová, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.
    Situáciu okoreňuje aj skutočnosť, že Lekári bez hraníc získali Nobelovu cenu za mier v roku 1999 za svoju humanitárnu prácu.
    “Keby to bolo možné”, Obamovi by mali odobrať Nobelovu cenu udelenú v roku 2009, vyhlásila Langemyrová pre nórsku verejnoprávnu stanicu NRK.
    Thorbjörn Jagland, ktorý bol predsedom päťčlenného nórskeho Nobelovho výboru, keď výbor rozhodol o udelení ceny Obamovi, vyhlásil, že nedávny nálet v Afganistane nijako nesúvisí s cenou za mier.

    “Barack Obama dostal cenu za mier okrem iného aj preto, že zastavil plány na bombardovanie Iránu a snažil sa o rokovania. Teraz tu máme dohodu o jadrových zbraniach s Iránom, ktorú privítal celý svet,” povedal Jagland pre NRK.
    “Cenu za mier udeľujeme za to, čo laureáti urobili, neoceňujeme ich za to, čo by mohli urobiť o mnoho rokov neskôr,” dodal.
    Skutočnosť, že nórsky Nobelov výbor vybral na cenu Obamu, vyvolalo sporné reakcie už v roku 2009, pretože v úrade prezidenta bol iba necelý rok.
    Nobelovu cenu mieru pre rok 2015 oznámia v nórskom hlavnom meste Oslo v piatok 9. októbra.


     

    - Reklama -