Slovensko je v triedení odpadu v Európe na chvoste. Koľko percent vytriedi Slovák z ročne vyprodukovaného odpadu?

    0
    Separovaný odpad, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    Aj tieto informácie zazneli na konferencii, ktorá sa pod názvom Samospráva a triedený zber 2015 konala dnes na Donovaloch. Záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo životného prostredia SR a Únia miest Slovenska. Na konferencii sa zišlo vyše 300 zástupcov miest, obcí a odborníkov na životné prostredie a zberové hospodárstvo. Uspokojivé výsledky dosahujeme na Slovensku len pri triedení skla. Horšie je to s plastom a najhoršie s papierom. Podľa cieľov Európskej únie musíme do roku 2020 zvýšiť zber papiera o viac ako 200 percent. Pre názornosť možno uviesť, že jedna tona zberového papiera nám zachráni 17 dospelých stromov.

    Zlomovým bude budúci rok, kedy vstúpi do platnosti nová legislatíva. Podľa nej prechádza zodpovednosť za zhodnotenie obalových materiálov v plnej miere na výrobcov a dovozcov. „V praxi to znamená, že obec alebo mesto od júla budúceho roku nebude platiť za triedený zber odpadov z papiera, plastov, skla a kovu, ale iba za odpad netriedený,“ uviedla na konferencii generálna riaditeľka spoločnosti ENVI-PAK Hana Nováková. Táto spoločnosť, ktorú založili priemyselné podniky, bude mať rozhodujúcu úlohu pri zavedení a zdokonaľovaní triedenia odpadu v našich sídlach. Práve ENVI-PAK bude mestám a obciam uhrádzať náklady na vytriedený odpad v plnej výške. Generálny sekretár Únie miest Slovenska Marián Minarovič v tejto súvislosti povedal, že „pri prechode na nový zákon je dôležité, aby všetky subjekty – samospráva, zberová spoločnosť aj výrobcovia spolu komunikovali a systém triedeného zberu nastavili pre občanov čo najefektívnejšie“.

    V rámci konferencie Samospráva a triedený zber 2015 vyhlásili aj výsledky súťaže, ktorú pre mestá a obce zorganizovala spoločnosť ENVI-PAK v minulom roku. Oceneným odovzdali aj finančné odmeny v celkovej výške 10 500 eur. Absolútnym víťazom sa stal Trenčín, kde majú nastavený triedený zber na všetky druhy odpadu najefektívnejšie. V kategórii samospráva s najvyššou hustotou zbernej siete bol ocenený Hliník nad Hronom a medzi mestami Humenné. V ďalších kategóriách uspela Nová Dubnica a obce Nižný Hrušov, Lazisko a Kamenec pod Vtáčnikom. Dubnica nad Váhom bodovala už aj v predchádzajúcich ročníkoch súťaže. Ako povedal primátor mesta Jozef Gašparík, so systematickým triedením odpadu začali už v roku 1992. Ich najväčšou devízou je osveta. Ako neblahú skúsenosť so zavádzaním triedeného odpadu uviedol skutočnosť, že prostriedky vyhradené na tento účel z eurofondov sa nedostanú vždy do tých správnych rúk.


     

    - Reklama -