Fico schválil základňu NATO. A ľuďom len šeptom, píše Viskupič

    0
    Jozef Viskupič, OĽaNO (Autor: SITA)

    „Neoznámiť verejnosti stabilný pobyt cudzích vojakov, ktorých prioritnou úlohou je zabezpečiť a koordinovať masový prísun vojsk NATO na územie SR v prípade potreby, je hazard s dôverou. Hovorme už konečne ľuďom pravdu, že na Slovensku vznikne nová základňa NATO,“ hovorí Viskupič.

    Slovensko v obrannom páse

    Poslanec za OľaNO tak reagoval na to, ako slovenská vláda oznámila verejnosti najnovší plán, na základe ktorého do našej krajiny prídu vojenskí špecialisti z členských krajín NATO, ktorí budú vo Vajnoroch spoločne s našimi vojakmi plánovať potenciálne prijatie vojsk NATO v prípade ohrozenia z Východu. Slovensko by sa aj týmto krokom malo pripojiť k pobaltským krajinám, Poľsku, Bulharsku, Rumunsku a Maďarsku, ktoré vytvoria takzvaný východný obranný pás aliancie.

    Dve tváre Fica

    Podľa Viskupiča slovenská verejnosť o tomto rok starom záväzku mala vedieť už dávno. „Zmienka na stránke ministerstva obrany, zopár vyjadrení v médiách vo februári a následné mlčanie je žalostne málo. Kedy sa premiér chce postaviť pred verejnosť a oznámiť, že potreba ochrany východnej hranice Slovenska sa realizuje vytvorením stálej vojenskej základne NATO na našom území?“ myslí si poslanec.

    Viskupič tvrdí, že za prístupom vlády stojí „snaha Roberta Fica byť za pekného pred časťou verejnosti, ktorá ohrozenie z Ruska necíti“. „Takto sa to jednoducho nerobí a dve tváre – inú vonku a inú doma, majú iba podvodníci,“ dodáva.

    Čo presne píše na Facebooku Jozef Viskupič:

    Fico schválil základňu NATO.

    Schválil, bude v Bratislave vo Vajnoroch a ľudom to oznámil šeptom, na ktorý nie sme u neho zvyknutí. Neoznámiť verejnosti stabilný pobyt cudzích vojakov, ktorých prioritnou úlohou je zabezpečiť a koordinovať masový prísun vojsk NATO na územie SR v prípade potreby, je hazard s dôverou. Hovorme už konečne ľuďom pravdu, že na Slovensku vznikne nová základňa NATO. O tomto minimálne rok starom záväzku, ktorý vláda Smeru prijala a alianciu vo februári 2015 požiadala o zriadenie, sme mali masovo vedieť dávno. Zmienka na stránke ministerstva obrany, zopár vyjadrení v médiách vo februári a následné mlčanie je žalostne málo. Kedy sa premiér chce postaviť pred verejnosť a oznámiť, že potreba ochrany východnej hranice Slovenska sa realizuje vytvorením stálej vojenskej základne NATO na našom území?

    Hranie sa so slovíčkami, či ide o nový styčný tím, novú jednotku alebo základňu, je irelevantné. Na Slovensko prídu vojaci špecialisti (velitelia) z iných krajín, ktorí spolu s našimi budú prioritne plánovať rýchle a flexibilné prijatie vojsk z členských krajín NATO v prípade ohrozenia z Východu. Pripájame sa tak k pobaltským krajinám, Poľsku, Bulharsku, Rumunsku a Maďarsku, aby sa uzatvoril tzv. východný obranný pás aliancie. Ak ste o skratke NFIU (NATO Force integration unit) ešte nepočuli, tak sa totiž nová základňa vo Vajnoroch nazýva v oficiálnom jazyku, máte právo sa cítiť oklamaní vládou. Či už so stabilným pobytom cudzích vojakov na našom území súhlasíte alebo nie. Snaha Roberta Fica byť za pekného pred časťou verejnosti, ktorá ohrozenie z Ruska necíti, skôr naopak, a zároveň povinnosť plniť záväzky člena NATO ho vedie k tomu, že je verejnosť bez hlbšej diskusie postavaná pred hotovú vec a cíti sa podvedená. Takto sa to jednoducho nerobí a dve tváre – inú vonku a inú doma, majú iba podvodníci.


     

    - Reklama -