Tisícky Slovákov prídu o prácu, varuje Frešo. Kto za to podľa neho môže?

    0
    Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo (Autor: SITA)

    Ako povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, nárast minimálnych mzdových nákladov o 25 eur môže ohroziť zamestnanie tisícok najmenej kvalifikovaných zamestnancov. „Dnes máme na Slovensku situáciu, keď je na západe krajiny prebytok pracovných miest, no vo zvyšných častiach republiky je pracovných miest nedostatok. Zvyšovanie minimálnej mzdy o 25 eur ohrozuje pracovné miesta práve v tých regiónoch, kde je práce zúfalo málo,“ povedal Frešo.

    Predvolebné nárazové zvýšenie minimálnej mzdy na 405 eur môže mať podľa neho za následok stratu práce pre tisícky nízkokvalifikovaných ľudí a nárast čiernej práce. Toto rozhodnutie sa môže negatívne najviac dotknúť tých, ktorí si prácu hľadajú najťažšie a v najmenej rozvinutých regiónoch. „Mnohé sektory ekonomiky na západe Slovenska pociťujú nedostatok pracovných síl. Sme svedkami toho, že firmy v čoraz väčšej miere zamestnávajú cudzincov z Rumunska či Bulharska. Potom sa stávame svedkami takých javov, ako pred pár dňami v jednej z automobiliek, keď sa v nej na určitý čas úplne zastavila výroba. Dôvodom mal byť chýbajúci tlmočník. Vláda by namiesto zvyšovania minimálnej mzdy mala všetky svoje kroky podriadiť tomu, aby pracovné miesta s primeranými platmi vznikali rovnomerne po celom Slovensku,“ uviedol predseda Sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS Milan Roman.

    Rozhodnutie zvyšovať minimálnu mzdu o 25 eur je podľa SDKÚ-DS potvrdením toho, že vláda nemala ambíciu vytvárať podmienky pre vznik nových pracovných miest vo všetkých regiónoch. „Uspokojila sa s pokusom získať si aspoň podporu tých, ktorí zarábajú najmenej. Rozhodla sa pritom podstúpiť aj to riziko, že časť z nich o svoju prácu definitívne príde,“ dodal Frešo.

    - Reklama -