Hollande spustil pred nastúpeným Štrasburgom: Návrat k národným štátom je chyba. A nacionalizmus vedie k…

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande (Autor: SITA)

    Podľa šéfa Elyzejského paláca čelí Európa v súčasnosti nielen následkom ekonomickej krízy, ale tiež kríze bezpečnosti a jednoty, ktoré sú vyvolané terorizmom, občianskymi vojnami a s tým súvisiacim prílivom utečencov. „Každá kríza vyvoláva strach. Musíme žiť so strachom, ale nesmieme sa ním nechať ovládnuť,“ apeloval Hollande na krajiny EÚ, aby sa nesnažili uzavrieť pred svetom a neodmietali utečencov.

    V niektorých krajinách EÚ existujú v súčasnej dobe tlaky na znovuzavedenie vnútorných hraníc medzi jednotlivými štátmi Únie, čo má zabrániť voľnému pohybu neregistrovaných utečencov a migrantov. „Spochybňovať schengenský priestor tým, že obnovíme hranice, by bola tragická chyba. Musíme riešiť vonkajšie hranice posilnením ochrany štátov, ktoré sú na okraji EÚ,“ vyhlásil francúzsky prezident. Inými slovami, vrátiť sa späť k národným štátom by vraj znamenalo urobiť veľkú chybu. Nacionalizmus totiž podľa jeho slov vedie k vojnám.

    V Štrasburgu vystúpil spoločne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá svojím prejavom nadviazala na reč francúzskeho prezidenta. Obaja štátnici sa stretli v sídle EP viac ako štvrťstoročie po spoločnom vystúpení kancelára Helmuta Kohla a prezidenta Françoisa Mitterranda z revolučného roku 1989. Hollande v tejto súvislosti podotkol, že medzi oboma návštevami existujú paralely. Aj ich predchodcovia vraj do Európy prijímali nových európskych občanov, ale s tým rozdielom, že „v tom čase sa im nehovorilo utečenci“. Išlo vtedy o desiatky miliónov obyvateľov postkomunistických krajín.

    - Reklama -