Zmluvy u Foraia už kontroloval Jasovský. Nezistil nič

    0
    Marcel Forai, bývalý šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne (Autor: ReproFoto, TA3)

    Preverovanie zmlúv vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni ohlásil Najvyšší kontrolný úrad, ktorý vedie nominant Smeru a SDKÚ Karol Mitrík. Kontrolóri si zoberú na mušku podozrivé zmluvy poisťovne za éry exriaditeľa Marcela Foraia s firmami jeho tety Anky. NKÚ štátnu poisťovňu kontroloval aj vlani a na nič neprišiel.

    V záverečnej správe NKÚ za minulý rok sa totiž uvádza, že „vzhľadom na veľké množstvo uzavretých dodatkov sa zmluvy so zdravotnými poisťovňami stávajú neprehľadnými“.

    Kontrolované subjekty mali podľa zistení kontrolórov uzavreté základné zmluvy o poskytovaní zdravotnej starostlivosti so všetkými poisťovňami na neurčité obdobie. Ich podmienky boli upravované formou dodatkov. Podobné dodatky poisťovňa za Foraia uzatvárala aj s firmami, v ktorých figurovala jeho 77-­ročná teta Anna Sučková a spriaznení lekári z Košíc. Od roku 2012 to bolo 69 zmlúv a dodatkov so šiestimi firmami spolu za 14 miliónov eur.

    Podnet na NKÚ dal minister zdravotníctva Viliam Čislák. Zmluvy formálne preveruje aj polícia, ale k ničomu sa zatiaľ nedopátrala. Kontrola by mala byť skončená v závere prvého štvrťroka 2016.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -