Chce maďarská vláda asimilovať menšiny? Poznáme odpoveď

    0
    Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5 (Autor: Redakce)

    Spoločná minulosť nás okrem iného naučila, že ak si dokážeme vážiť národnosti, ktoré s nami žijú, sme schopní spoločne dosiahnuť veľké výsledky,“ povedal podľa agentúry MTI Potápi v záverečný deň dvojdňovej konferencie Výskumného ústavu národnej stratégie.

    Štátny tajomník pripomenul, že v dejinách Maďarska boli obdobia, keď sa vnútorné i vonkajšie sily“ snažili presvedčiť, že príslušníci iných národností sú nepriateľmi.

    Podotkol, že v súčasnosti každá z 13 registrovaných národnostných menšín žijúcich v Maďarsku má v maďarskom parlamente tzv. národnostného hovorcu, ktorý sa môže vyjadrovať k otázkam týkajúcim sa svojej komunity a predkladať aj návrhy úprav zákonov dôležitých pre menšiny.

    Potápi vyjadril nádej, že v najbližších parlamentných voľbách sa menšinám podarí presadiť aj plnoprávneho člena parlamentu.

    Na získanie plnoprávneho poslaneckého mandátu je určený počet voličských hlasov. V prípade nižšieho počtu majú menšiny možnosť delegovať národnostného hovorcu.

    Ako Potápi ďalej uviedol, Maďarsko právom očakáva, že Maďarom žijúcim v zahraničí sa bude od väčšinového národa dostávať patričnej úcty i práv. Dúfame, že časom aj vo všetkých susedných krajinách vystrieda asimilačnú politiku politika integrácie,“ zdôraznil.

    - Reklama -