Štyri rôzne tvrdenia za štyri dni. To dokáže len americká administratíva

    0
    Nemocnica po bombardovaní americkým letectvom. Medzi obeťami sú aj lekári (Autor: Lekári bez hraníc)

    Velenie ozbrojených síl USA krátko po útokoch uviedlo, že letectvo v Afganistane zaútočilo na jednotlivcov, ktorí údajne ohrozovali pozície americkej armády. „Útoky mohli mať za následok vedľajšie škody na neďalekom zdravotníckom zariadení,“ priznal ešte v sobotu hovorca amerických ozbrojených síl v Afganistane Brian Tribus. Škody spôsobené americkými náletmi však neboli vôbec vedľajšie. V nemocnici zomrelo 12 členov tímu Lekárov bez hraníc a 10 pacientov.

    Len deň po útoku, teda v nedeľu 4. októbra, prišlo americké velenie s trochu pozmenenou verziou toho, čo sa stalo v Kunduze. „Jednotky americkej armády podnikli 3. októbra o 2.15 h ráno letecké útoky v meste Kunduz, ktoré boli namierené proti ozbrojencom útočiacim na americké jednotky, ktoré asistovali afganskej armáde,“ dodal Tribus. Hovorca amerických ozbrojených síl v Afganistane priznal aj to, že útoky boli v blízkosti nemocnice Lekárov bez hraníc.

    Denník The Guardian však pripomína, že to bola iba druhá verzia, ktorá prišla zo strany USA. V pondelok sa k celej veci osobne vyjadril veliteľ amerických vojsk v Afganistane generál John Campbell. „3. októbra požiadali afganské bezpečnostné sily o americkú leteckú podporu v boji proti nepriateľovi, ktorý na nich útočil. Útok bol privolaný s cieľom zničiť ozbrojencov z Talibanu a pritom bolo nešťastnou náhodou zasiahnutých aj niekoľko civilistov,“ uviedol v tretej verzii generál Campbell.

    Zatiaľ posledná verzia udalostí v Kunduze sa objavila včera, keď velenie americkej armády v Afganistane uviedlo, že z tesnej blízkosti nemocnice, ktorú prevádzkuje organizácia Lekári bez hraníc, údajne strieľali ozbrojenci. Svedkovia vrátane členov tímu Lekárov bez hraníc to popierajú. Presná poloha zdravotníckeho zariadenia vrátane súradníc je pritom podľa pravidiel nahlásená na americkom vojenskom veliteľstve v Afganistane. Či tieto koordináty brali velitelia amerického letectva do úvahy pri zadávaní cieľa, generál Campbell nepovedal. Lekári bez hraníc preto žiadajú o nezávislé prešetrenie amerického bombardovania. „Vyhlásenie generála Campbella je len ďalším v dlhom rade zmätočných vyjadrení americkej armády o tom, čo sa vlastne stalo v Kunduze,“ povedal riaditeľ americkej pobočky Lekári bez hraníc Jason Cone.

    - Reklama -