Pašeráci našli dieru na našej najstráženejšej hranici. Postaví minister vo vzduchu plot?

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (vpravo) a prezident HaZZ Alexander Nejedlý (vľavo) v obci Červený Kameň po leteckom nešťastí dvoch lietadiel (Autor: SITA)

    Dvojmiestne lietadlo našli ešte v polovici septembra na poli pri obci Nižný Hrušov v okrese Vranov nad Topľou družstevníci. Ministerstvo vnútra tvrdí, že lietadlo tam pravdepodobne núdzovo pristálo potom, čo mu zabránili pristáť na inej provizórnej dráhe.

    Aj malé lietadlo môže byť ohrozením

    Monitorovali ho vraj dlhšie v súvislosti s pašovaním cigariet. „Nechať takto preletieť lietadlo z Ukrajiny na Slovensko bez akejkoľvek reakcie je zlyhaním bezpečnostných zložiek,“ povedal pre SME Jaroslav Naď zo Stredoeurópskej strategickej rady. „Aj takéto malé lietadlo môže byť veľkým ohrozením, keďže nikto nevie, čo preváža. Čo keby to boli napríklad rôzne chemické, biologické alebo rádioaktívne látky?“ vysvetlil. Na otázky denníka o priebehu vyšetrovania ministerstvo vnútra neodpovedalo.

    Nezlyhal nikto

    Napriek tomu, že o lietadle ministerstvo vedelo, preletelo až 40 kilometrov do vnútra schengenského priestoru. „V prípade, že lietadlo prelietava hranicu z Ukrajiny na Slovensko, musí nahlásiť letový plán. Ak to neurobí, tak ide o narušenie vzdušného priestoru,“ tvrdí Naď. Podľa neho malo byť lietadlo donútené pristáť a opustiť slovenský vzdušný priestor.

    K zodpovednosti preletu lietadla sa nehlási ani rezort obrany ani vnútra. Armáda tvrdí, že o zásah v prípade ukrajinského lietadla ju nikto oficiálne nepožiadal. „Chápem, že hľadáte niekoho, kto zlyhal, ale nezlyhal nikto,“ povedal pre televíziu Markíza minister vnútra Robert Kaliňák. „Vo vzduchu nemáte postavený plot,“ dodal.


     

    - Reklama -