Nemecko vraj nebude vracať utečencov do Sýrie ani v budúcom roku

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Podľa nemeckých azylových zákonov môže spolkové ministerstvo vnútra rozhodnúť o zastavení repatriácií do určitej krajiny, pokiaľ v nej utečencom hrozí „konkrétne a vážne nebezpečenstvo“. Zastavenie repatriácií ako také však podľa zákona neznamená automatické udelenie azylu utečencom. Podľa denníka Die Welt nevracia Nemecko utečencov do Sýrie už od roku 2012.

    Tento rok v auguste vydal Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) internú smernicu, ktorá umožňuje, aby nemecké úrady rozhodovali o udelení azylu Sýrčanom priamo, aj keď títo ľudia nevstúpili na územie Európskej únie v Nemecku. Podľa štatistík ministerstva vnútra pritom väčšina Sýrčanov azyl v spolkovej republike skutočne získa.

    Po zverejnení internej smernice BAMF nadobudli mnohí z utečencov, ktorí sa dovtedy zdržiavali v Maďarsku, dojem, že ich Nemecko automaticky prijme. V nasledujúcich týždňoch sa preto desaťtisíce z nich presunuli vlakom naprieč Rakúskom do Bavorska. V septembri tak Nemecko zažilo rekordnú utečeneckú vlnu, podľa oficiálnych údajov sa v krajine zaregistrovalo 170 000 utečencov. Celkový počet ľudí, ktorí minulý mesiac do Nemecka prišli, je však vyšší, bavorský minister vnútra Joachim Herrmann dokonca hovoril o čísle 270 000.

    Ministerstvo vnútra tiež uznalo, že informácia o jednoduchšom získaní azylu pre Sýrčanov vedie viacerých utečencov k tomu, že sa za utečencov z tejto blízkovýchodnej krajiny vydávajú. Zhruba tretina utečencov, ktorí sa označili za Sýrčanov, v skutočnosti z tejto krajiny nepochádza, niektorí z nich údajne ani nerozprávajú po arabsky.

    autor: vam, ČTK

    - Reklama -