Utečenci si na Slovensku prácu nájdu, tvrdí odborník. Ako je to možné?

    0
    Utečenci ubytovaní v azylovom dome v Gabčíkove. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Slovenský trh práce sa totiž podľa Sirotu dostáva do stavu, v akom bol pred krízou, ktorá sa u nás začala na jeseň roku 2008. Napriek pomerne vysokej nezamestnanosti začínajú domácim firmám chýbať kvalifikovaní pracovníci.

    Zamestnávatelia sa preto začínajú obzerať aj po ľuďoch zo zahraničia, čo zvyšuje šancu migrantov uplatniť sa. “Slovenský trh práce je špecifický v tom, že už pri miere nezamestnanosti nad 10 % prestáva dobre fungovať. Firmy začínajú mať napriek vysokému počtu ľudí bez práce problém zohnať dostatok vhodných pracovníkov,” vysvetľuje Sirota. Dôvodom je podľa neho nevyhovujúca štruktúra slovenských nezamestnaných. “Z celkového počtu takmer 350-tisíc ľudí bez práce bolo bezprostredne pred evidenciou vyše 213-tisíc bez zamestnania, a je teda problém vôbec určiť ich profesiu,” uviedol. Ďalších vyše 35-tisíc bolo pomocnými a nekvalifikovanými pracovníkmi, po ktorých je záujem firiem veľmi nízky. Vyše 185-tisíc ľudí je bez práce vyše roka, čím strácajú pracovné návyky.

    Zamestnávanie utečencov podľa Sirotu podporuje aj súčasná slovenská legislatíva. “Žiadateľ o azyl síce nemôže pracovať na Slovensku, keďže to vyslovene zakazuje zákon o službách zamestnanosti, no akonáhle azyl dostane, môže ho zamestnať akákoľvek firma, a hoci je cudzinec, nepotrebuje ani pracovné povolenie,” tvrdí šéf spoločnosti McROY Group. Osoba s udeleným azylom je pritom považovaná za znevýhodneného uchádzača, čo znamená, že firma môže na jej zamestnanie dostať od úradu práce príspevok.

    - Reklama -