Poliačik si podal ministra Draxlera. Rodičia detí sa totiž búria, na školy zavádza…

    0
    Martin Poliačik, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

    Martin Poliačik sa vo svojom komentári na portáli Aktualne.sk pýta, načo chce rezort vzdelávania vedieť osobné údaje o rodičoch detí a študentov. „Odpoveď sa nedozviete ani od samotného ministerstva školstva, ktoré v metodickom pokyne neuvádza dôvod ani účel využitia vyzbieraných dát,“ píše Poliačik. Podľa neho sú samotné vzdelávacie inštitúcie bezradné a netušia, čo majú robiť, keď im rodičia jednoducho odmietnu odovzdať osobné údaje.

    Poliačik tvrdí, že v „dobre riadenej krajine by všetko malo mať nejaký dôvod, ktorého zmysluplnosť môže verejnosť kritizovať“. Pre toto opatrenie o zbere údajov o rodičoch z dielne ministerstva školstva však zmysluplné vysvetlenie nevidí. „Pár týždňov po tom, ako minister Draxler ohlásil s pompou program znižovania byrokracie, je dobré vedieť, či je nevyhnutné pridávať nové papierovačky školám, ktoré tieto údaje musia zbierať a v prípade zmeny v mesačných intervaloch aktualizovať,“ dodáva Poliačik na margo opatrenia.

    V súvislosti so zberom rodných čísel a údajov o rodinnom stave sa objavujú aj tvrdenia, že takéto praktiky sú protizákonné a porušujú právo občanov na ochranu osobných údajov. „Praktiky ministerstva už skúma aj Úrad na ochranu osobných údajov SR a minister na zasadnutí výboru pripustil, že pokiaľ sa preukáže zásah do práva na súkromie, rozpošle školám pokyn na zastavenie zberu údajov, napr. o najvyššom dosiahnutom vzdelaní. Či sa tak stane, budeme pozorne sledovať,“ píše vo svojom komentári Martin Poliačik.

    - Reklama -