Utečencov u nás dávame za mreže, priznáva polícia. Pozrite si, čo sa na Slovensku deje so žiadateľmi o azyl

    0
    Utečenci ubytovaní v azylovom dome v Gabčíkove. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Ako ďalej píše na svojej webovej stránke Liga za ľudské práva (HRL), prevažne ide o Maďarsko. Ako uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová, momentálne sú obe zariadenia takmer obsadené. “Počet cudzincov sa v daných zariadeniach mení denne, vzhľadom na súčasné dianie,” vysvetlila hovorkyňa s tým, že väčšina cudzincov je zo Sýrie, Iraku, Pakistanu a Afganistanu. Zariadenie Medveďov má kapacitu 152 ľudí.

    Ľudí, ktorí požiadajú na Slovensku o azyl, umiestnime najskôr do záchytného tábora, ten je v Humennom. V ňom absolvuje žiadateľ zdravotnú prehliadku, čo trvá tri až štyri týždne. Momentálne tu sú ľudia z Ruska, Ukrajiny, Iránu a Afganistanu, uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Záchytný tábor nemôže žiadateľ o azyl pred skončením zdravotnej prehliadky opustiť.

    V prípade, že je žiadateľ zdravý a nemá žiadne nákazlivé ochorenie, putuje do pobytového tábora. Tie sú na Slovensku v Rohovciach a v Opatovskej Novej Vsi, pričom momentálne sú v nich podľa hovorcu napríklad ľudia z Iraku, Iránu, Afganistanu, ale aj zo Sýrie, Kuby, Kamerunu či z Ukrajiny. Pobyt v týchto táboroch nie je časovo ohraničený, žiadatelia v nich môžu byť dovtedy, kým nie je ich prípad definitívne vyriešený. “Prvé rozhodnutie o azylovej žiadosti by mal žiadateľ dostať do troch mesiacov. V prípade, že sa odvolá na súde, konanie sa predlžuje najmenej o ďalšie tri až šesť mesiacov,” píše Liga za ľudské práva. Pobytový tábor opúšťajú žiadatelia o azyl na základe priepustky. Ak majú dosť peňazí alebo garanta, môžu bývať aj na súkromnej adrese. Žiadateľ sa môže počas konania voľne pohybovať po celom našom území, nesmie ho však opustiť, pretože by jeho prípad zastavili.

    Ak si však polícia podľa ligy myslí, že žiadateľ o azyl z územia Slovenskej republiky utečie ešte pred tým, ako sa podarí zistiť dôvody jeho žiadania o azyl, môže ho umiestniť do útvaru policajného zaistenia. Takýto žiadateľ nebýva potom v azylovom tábore, ale v policajnom zariadení s prísnym režimom odňatia slobody. “Odňatie slobody je pritom zdôvodnené zdĺhavým procesom prevzatia zodpovednosti za nich zo strany Maďarska a rizikom, že keby sa tak nestalo, pokračovali by na svojej ceste za azylom do západných krajín Európskej únie,” píše liga. Zaistení, vrátane rodín s deťmi, môžu byť v tomto zariadení najdlhšie šesť až 18 mesiacov.

    V prípade, že je žiadateľ úspešný, získa azyl a s ním aj trvalý pobyt na Slovensku alebo doplnkovú ochranu a prechodný pobyt na jeden rok. Tento pobyt sa však podľa mimovládky vzťahuje len na Slovensko, a tak do iných krajín únie môže cestovať len na výlet alebo na návštevu. Možnosťou je takisto žiadanie o povolenie na pobyt podľa miestnych zákonov danej krajiny.

    - Reklama -