Nemci povedali českej novinárke, čo si myslia o utečencoch. Majú trošku iný názor než Merkelová

    0
    Pochod hnutia PEGIDA proti islamizmu a prisťahovalcom v nemeckých Drážďanoch (Autor: Hans Štembera)

    „Bude občianska vojna, to nemôže dopadnúť inak,“ priznala mladá študentka Nadin. Naopak, študent Steffen pomáhajúci utečencom v táboroch z imigrantov strach nemá. „Nie sú to žiadni zločinci, ale strašne vďační ľudia, ktorí utekajú pred vojnou,“ hovorí.

    Česká novinárka priznáva, že v uliciach Drážďan nebolo vôbec jednoduché zistiť názor Sasov na utečencov. Väčšina ľudí podľa jej nemčiny spoznala, že česká redaktorka je cudzinka, a mlčala ako hrob. Rozpovedali sa najmä tí, ktorí utečencov podporujú. Získať dôveru ľudí nakoniec redaktorke pomohla jej nemecká kamarátka z Drážďan. Aj napriek tomu si však ľudia, ktorí sa napokon rozhodli so svojím názorom zdôveriť, chceli byť istí, že ich celé meno nebude zverejnené a text samotný naozaj vyjde len v Česku.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    „Politici hovoria, že to chceme, ale to nie je pravda. Je to problém, ktorý stojí miliardy, a budú to platiť ľudia, ktorých sa nikto na ich názor nepýtal,“ povedal šeptom jeden muž z ochranky v tábore pre utečencov na Gutzkowstrasse.

    „Nepáči sa mi to. V Nemecku máme vlastné problémy. Napríklad tri milióny ľudí bez práce. A všetci, ktorí sem prídu, dostanú pre rýchlu integráciu prácu. Ale čo Nemci?! Veď ani vy nechcete utečencov. Rovnako ako Švajčiarsko, Austrália… Každý deň sa väčšmi bojím, žena má strach chodiť večer cez park, rozbili mi okno na mercedese,“ hnevá sa Gustav.

    39 percent Sasov si vraj myslí, že Nemecko by už nemalo prijímať ďalších utečencov

    Server uviedol, že podľa prieskumu spoločnosti UNIQA pre denníky Sächsische Zeitung a Leipziger Volkszeitung, ktorého sa zúčastnilo viac ako 1 300 respondentov a v ktorom sa porovnávali názory Sasov s názormi celej krajiny, si 41 percent ľudí z východu myslí, že Nemecko je bohaté, tolerantné a môže sa postarať aj o viac utečencov. V celej spolkovej republike má potom rovnakú mienku spolu 51 percent ľudí.

    Názor, že ďalších utečencov by už Nemecko nemalo prijímať, zastáva 39 percent Sasov. Opačný postoj zaujalo 32 percent. Podľa 61 percent opýtaných by malo Nemecko prijímať iba tých, ktorí sú ochotní prispôsobiť sa novej krajine a kultúre, 76 percent potom súhlasí s tým, že do budúcna sa nedá pokračovať v rovnakom tempe prijímania utečencov a je nutné sprísniť pravidlá.

    Ľuďom nič nepovedia

    „Mám súcit s utečencami. Ale vláda ani miestni obyvatelia neboli na tie státisíce ľudí pripravení, so všetkým sa začalo strašne neskoro. Ľuďom nič nepovedia, nevysvetlia. Dodnes nám nikto neobjasnil, čo sa vlastne deje. Prečo sa zrazu rozhodlo toľko ľudí sťahovať a čo bude ďalej? Kedy a ako to skončí?“ pýtala sa staršia dáma, ktorá nechcela v žiadnom prípade uviesť svoje meno. Vraj nechce mať problémy.

    „Mali by sme to robiť inak a ani za svet nepustiť toľko utečencov do krajiny. Veď sa nestrpia ani sami medzi sebou, v táboroch sa bijú tyčami aj nožmi. A to sa majú ešte prispôsobiť cudzej krajine? To nemôže nikdy fungovať. Asi to nebude klasická vojna národov, ale vojna kultúr určite,“ zverila sa pani Ingeborg.

    Rôzne kultúry si nikdy nemôžu rozumieť, to sa nedá vyriešiť

    „Máte toľko vlastných ľudí bez práce, bezdomovcov, nízke dôchodky a do toho prídu tisíce cudzincov. Tie rôzne kultúry si nikdy nemôžu rozumieť, to sa nedá vyriešiť,“ dodala jej kamarátka Ursula.

    Server na záver priznáva, že jeho malý prieskum dopadol ešte horšie ako ten, ktorý priniesli saské denníky. Z trinástich oslovených ľudí bolo proti ďalšiemu prijímaniu utečencov deväť ľudí, za boli len štyria vrátane redaktorkinej kamarátky z Nemecka.

    autor: vam

    - Reklama -