Manažéri VšZP sa nemajú zle. Zarábajú toľko, že si to ani nevieme predstaviť. Vraj makajú stále rovnako poctivo

    0
    Miroslav Beblavý, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Informácie o tom, aké odmeny dostal škandalózny bývalý riaditeľ poisťovne Marcel Forai, ktorého preslávila najmä jeho teta Anka, sú verejnosti známe. Zaujímavé je však aj to, ako fungoval odmeňovací systém v poisťovni ako takej. Podľa všetkého tam majú viac ako usilovných pracantov.

    Kto určuje odmeny?

    Odmenami sa zaoberal aj poslanec Marcel Beblavý (Sieť), ktorý stojí za Foraiovou kauzou, vďaka čomu opustil miestečko riaditeľa VšZP. Podľa podpredsedu Siete sa poisťovňa, vládny Smer, ale i ministerstvo zdravotníctva vyhovárajú na to, že odmeny sú určené zákonom a štatútom poisťovne. To ale podľa Beblavého nie je pravda. Ich zárobky sú podľa ministerstva len priamym následkom toho, že jednoducho robia na dvesto percent.

    Ako píše na sociálnej sieti Beblavý, ktorý všetko okolo Foraia dôsledne sleduje, mesačná odmena člena predstavenstva je určená uznesením vlády. To svedčí o tom, že „synovec roka“ takto zarábal mesačne takmer štyritisíc eur.

    Jedna kompetencia, dva platy

    „Kritériá na vyplatenie ročnej odmeny určuje príslušné ministerstvo, v tomto prípade ministerstvo zdravotníctva. Uznesenie vlády len určuje strop – maximálne ročne vo výške 6 mesačných platov,“  upozorňuje Beblavý. Odmena sa potom odvíja od toho, ako členovia predstavenstva pracujú, respektíve, aké výkony podávajú. Podľa ministerstva zdravotníctva za posledné tri roky plnili svoje úlohy na sto percent. Poslanec však upozorňuje na to, že na webe ministerstva tieto kritéria chýbajú, hoci by tam mali svietiť. „Predpokladám, že sa tam dnes zázračne objavia,“ pridal Beblavý uštipačnú poznámku.

    Samozrejme, stopercentné výkony sa týkajú len obyčajných manažérov. Tí top a super makajú totiž ďaleko viac, presne dvakrát viac ako manažéri.  Ako je to možné? Úplne jednoducho. Poberajú totiž dva platy. Plat člena predstavenstva a top manažéra. „Nevieme presnú sumu, ale je to 50 – 60 000 euro ročne. Spolu tak každý z nich zo Všeobecnej zdravotnej získa viac ako 100 000 euro ročne,“ vyčísľuje Beblavý sumy, z ktorých sa bežnému smrteľníkovi poriadne zatočí hlava. A to bol aj prípad Marcela Foraia, ktorý tiež zastával dve funkcie. Kompetencie sú však pritom také isté – riadiť poisťovňu. Akurát, že platy sú dva, a to nie je maličkosť.

    Riaditeľ s kauzičkami

    Teraz niečo podobné čaká Foraiovho nástupcu Miroslava Vaďuru, s ktorým bola uzatvorená rovnaká zmluva. Ten predtým pôsobil tiež ako člen predstavenstva a aj ako riaditeľ ekonomickej sekcie. Predtým pôsobil ako riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Tu si však pripísal niekoľko kauzičiek. Týka sa to napríklad nákupu predraženého CT, ktorý bol o 400-tisíc eur drahší ako rovnaký stroj v Ostrave, či čudného predaja pozemkov.

    - Reklama -