Eurosocialisti si idú podať Fica. Čo má mať PES „za ušami“? Čítajte komentár

    0
    Predseda PES Sergej Stanišev (Autor: SITA)

    Podľa Miroslava Čaploviča, ktorý o tom napísal komentár pre webový portál denníka Pravda, je trest za to, že sa Slovensko bráni voči povinným kvótam, za hranicou zdravého rozumu. Vystúpenie Smeru z PES si želá Gianni Pittella, vodca frakcie. A jeho kolegovia sú za. Čaplovič však upozorňuje na niekoľko zvláštnych súvislostí so samotnou PES.

    „Mierotvorca“ Barghúti

    „Snaha potrestať Roberta Fica má súvisieť aj s tlakom na Európsku ľudovú stranu, aby podobne zasiahla proti Fideszu maďarského premiéra Viktora Orbána za budovanie bariér na hraniciach,“ porovnáva komentátor, ktorý sa však pýta, prečo PES čušalo, keď sa v roku 2014 začal budovať múr pozdĺž Turecka za bulharského premiéra Plamena Orešarského. Eurosocialisti sa vraj tvária ako moderné a správne zoskupenie. No niečo tu smrdí. Je to práve to, kto má viesť procedúru s Ficom a čo má ten človek sám „za ušami“.  Predseda PES Sergej Stanišev totiž v roku 2014 apeloval na oslobodenie Marwana  Barghútiho. Toho Barghútiho, ktorý je terorista a dostal päť doživotí. Jeho prepustenie by vraj malo byť dôležitým krokom v mierovom procese medzi Izraelom a Palestínou. „Stále sedí za mrežami, spoza ktorých na jeseň 2014 vyzval na tretiu intifádu proti Izraelu. Pán Stanišev, čo poviete na takého ´mierotvorcu´?“ veľavravne sa pýta Čaplovič.

    Velebenie teroristky

    Za ďalším príkladom toho, ako naozaj rieši problémy PES, netreba chodiť ďaleko. Rumunský premiér Victor Ponta, ktorý je namočený v korupčnej kauze, tiež príliš nevzrušil činnosť  eurosocialistov, aby Rumunsko čelilo podobnému trestu ako slovenský Smer. Rumunsko demonštruje podobný príklad, ako to bolo s Bulharskom. „Supermoderný klub eurosocialistov sa prizeral na škandály vlády socialistu Orešarského, ktorá nakoniec pod tlakom demonštrácií padla v lete 2014,“ kritizuje ďalej Čaplovič.

    Ak by sme sa však chceli baviť o „hodnotách“, treba si spomenúť, že belgickí socialisti presadili aj eutanáziu detí. Alebo na to, ako je to s palestínskym hnutím Fatah. To má štatút pozorovateľa PES. Jeho líder Mahmúd Abbás, zároveň vplyvný člen Fatahu, udelil vyznamenia pre Fatimu Barnáwiovú.  „Prvá väzenkyňa modernej palestínskej revolúcie“ pritom v roku 1967 nastražila do kina v Jeruzaleme bombu, ktorá mala zabiť civilistov. To sa nepodarilo vďaka zásahu bezpečnostných zložiek. „Izrael ju odsúdil na doživotie, po desiatich rokoch ju omilostil. Pán Pittella, ako sa vám pozdáva Fatah s postavením pozorovateľa, ktorý velebí teroristku?“ odkazuje mu Čaplovič.

    Celý komentár Miroslava Čaploviča si môžete prečítať TU

    O osude Fica a Smeru v kontexte k členstvu v PES sa rozhoduje dnes. Obetuje nakoniec premiér členstvo pre žalobu na Európsku úniu?


     

    - Reklama -