Američania, takúto hrôzu ste spôsobili. Horiaci pacienti v posteliach. Mŕtvi lekári. Z detailov útoku na nemocnicu vás zamrazí

    0
    Zranení zamestnanci organizácie Lekári bez hraníc po americkom nálete na Kundúz v Afganistane (Autor: Lekári bez hraníc)
    Severoafganské mesto Kundúz a nemocnica, v ktorej pôsobila humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF), sa stala obeťou fatálnej chyby Američanov. Organizácia celú tragédiu najlepšie popísala jedinou vetou: Slovami sa tá hrôza ani nedá vyjadriť.

    Mŕtvy pacient medzi troskami

    Šok prišiel v noci zo soboty na nedeľu. Americká armáda mala nemocnicu zbombardovať omylom. Výsledkom je však najmenej 19 mŕtvych a desiatky zranených. O hrôze sa rozhodla prehovoriť samotná organizácia, respektíve ošetrovateľ Lajos Zoltan Jecs. „O druhej v noci ma zobudil zvuk silnej explózie. Nevedel som, odkiaľ to presne prichádza, ale bolo to blízko. Všetci sme boli zmätení, najprv sme videli len zvírený prach,“ opisuje prvotné pocity ošetrovateľ. 
     
    Ako tvrdí, bombardovanie ustalo asi až po pol hodine. Keď bolo po všetkom, tí, ktorí prežili, zisťovali, ako sú na tom ostatní. To, čo videli, by nechcel zažiť nikto z nás. „Snažili sme sa nazrieť do horiacich budov. Nedokážem opísať, čo som vnútri videl. Slovami sa tá hrôza nedá vyjadriť. Na jednotke intenzívnej starostlivosti horelo šesť pacientov priamo v posteliach,“ opisuje hororovú situáciu ošetrovateľ.
     
    Celú správu Lekárov bez hraníc si môžete prečítať TU
     
     
    Potom sa vydali hľadať členov personálu, ktorí mali byť na sále. Medzitým videli na operačnom stole mŕtveho pacienta priamo medzi troskami. Kolegovia však stihli utiecť a schovať sa. Keď sa vrátili do kancelárii, čakali ich kričiaci pacienti. Okrem toho museli zistiť, ktorí lekári vlastne prežili. Jedného museli hneď operovať, no, bohužiaľ, skonal, a to priamo na stole v kancelárii.

    Strach a chaos

    S ranenými to tiež nebolo jednoduché. Keďže ich bolo príliš veľa, mnohým nemohli pomôcť. „Mohli sme ošetriť tie zranenia, pri ktorých to šlo. Jednoducho sme ošetrili tých, ktorí to potrebovali a žiadne iné rozhodnutia sme nerobili. Dá sa vôbec rozhodovať v takom strachu a chaose?“ pýta sa ošetrovateľ, ktorý celú hrôzu zažil na vlastnej koži.
     
    Na celej situácie je obzvlášť smutné aj to, že lekári trávili v nemocnici mesiace bez svojej rodiny. Obetovali svojej misii a pacientom toľko času a počas pár minút bolo po všetkom. A úplne zbytočne. Okrem toho prišlo mesto aj o zdravotnú starostlivosť. Zbombardovaná nemocnica bola totiž jediným takýmto zariadením v meste, kde sa poskytovala bezplatná úrazová starostlivosť.

    Možný vojnový zločin

    Bombardovanie malo byť vykonané medzinárodnými koaličnými jednotkami. Ako sa vyjadrili Lekári bez hraníc, budú požadovať nezávislé vyšetrovanie incidentu.
    Je neprípustné, aby sa situácia odbila slovami, že išlo o vedľajšie škody, uviedla prezidentka Lekárov bez hraníc Meinie Nicolai. Bombardovanie nemocnice totiž nemalo byť zámerné. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn však uviedol, že tento incident by mohol byť aj vojnovým zločinom, informovala agentúra ČTK. Podľa hovorcu americkej armády sa totiž objekt, čiže nemocnica, mohla stať neúmyselným terčom náletov. Úlohou Američanov a afganskej vlády bude teraz zistiť, ako vlastne k tejto fatálnej chybe, následkom čoho sú nevinné životy, došlo. 
     
    Lekári bez hraníc sú celosvetovou organizáciu, ktorá bola založená v roku 1971. Organizáciu vlastnia a riadia spolupracovníci pomocou národných a regionálnych asociácií, ktorých je v súčasnosti vo svete 24. V roku 1999 získali Nobelovu cenu za mier. Lekári bez hraníc v rámci svojich projektov pomáhajú ľuďom aj v aktuálnej utečeneckej kríze. 
     
    - Reklama -