Bez hanby? Škandalózneho šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne strieda ešte škandalóznejší človek. Predražené CT, kupčenie s pozemkami…

    0
    Bývalý riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava a nový riaditeľ VšZP Miroslav Vaďura (Autor: SITA)

    Na nového riaditeľa VšZP upozornila tento týždeň aj mimovládka Transparency International Slovensko. Predtým totiž pôsobil ako riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorá kúpila predražený CT prístroj. Nemocnicu stál 1,4 milióna eur, pritom za taký istý stroj dala ostravská nemocnica o 400-tisíc menej.

    Štát pre pozemky prerobil

    Na Miroslava Vaďuru však upozornil aj web denníka Nový Čas. Škandál sa týka takisto jeho pôsobenia v Univerzitnej nemocnici. Vaďura v nej totiž pôsobil od roku 2008. O dva roky neskôr ho však vtedajší minister zdravotníctva Ivan Uhliarik odvolal pre odpredaj pozemkov na Kramároch. Ako informuje portál, nemocnica tieto pozemky predala, kvôli čomu štát prerobil 25 až 34 miliónov eur. V pozemkoch bol zarátaný aj heliport. Minister Uhliarik sa vyjadril, že podľa neho nie je v poriadku, ak riaditeľ nemocnice predá plochu pre pristávanie vrtuľníkov súkromnej firme.

    Nechcú ho spochybňovať

    Exminister Uhliarik sa však vyjadril, že to nebolo v súlade so zdravým rozumom, no nie v rozpore so zákonom. A keďže zákon porušený byť nemal, ministerstvo zdravotníctva sa tým nemieni zaoberať. Vraj nie je dôvod na spochybňovanie mena nového riaditeľa Vaďuru. Okrem toho však na nového riaditeľa padá tieň podozrenia preto, že doteraz pôsobil ako šéf sekcie ekonomiky a aj ako člen predstavenstva VšZP. Aj podľa TIS teda mohol mať prehľad o zmluvách, ktoré boli uzatvorené medzi VšZP a Foraiovou tetou Annou Sučkovou, čo napokon stálo Foraia kreslo riaditeľa. Navyše bol nový riaditeľ vymenovaný rýchlo a bez toho, aby prebehlo vôbec akékoľvek výberové konanie. 

    - Reklama -