Po troch rokoch strkania hlavy do piesku, náhodou, tesne pred voľbami, ministerstvo zdravotníctva navrhlo riešenie, tvrdí Novotný

    0
    Zdravotné sestry (Autor: SITA)

    “Sestričky aj ostatní nespokojní zdravotnícki pracovníci sú sklamaní z toho, že Ústavný súd SR v roku 2012 pozastavil a následne v roku 2013 zrušil zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek, ktorý sme pripravili aj schválili za vlády Ivety Radičovej.” Člen prípravného výboru strany Šanca Viliam Novotný vo svojom blogu na portáli SME.sk píše, že „po troch rokoch strkania hlavy do piesku, náhodou, tesne pred voľbami, nakoniec ministerstvo zdravotníctva navrhlo riešenie“.

    Parlament sa bude zaoberať minimálnymi mzdovými nárokmi sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov ešte na jeseň. Lekári sú pritom v suchu, lebo ich mzdy rieši iný zákon už od roku 2012. „Pozitívne na ministerskom zámere je, že rieši všetkých zdravotníkov v štátnych aj neštátnych nemocniciach. Negatívne je, že napríklad minimálne mzdové nároky sestier sú nastavené tak, že v štátnych nemocniciach by mohli zarábať aj o 100 eur menej ako v súčasnosti,“ píše na svojom blogu Novotný.

    Člen hnutia Šanca uvádza, že otázne je aj to, odkiaľ rezort zdravotníctva zoberie peniaze, aby splnil to, čo sľubuje. „Minister Čislák tvrdí, že na to vyčlení 55 miliónov eur, ale uvidíme, či pri zostavovaní štátneho rozpočtu nezmení názor. Ak nebude sadzba za poistencov štátu 5%, reálne tie peniaze nebudú. A to ešte musia peniaze aj prísť načas do nemocníc, inak hrozí konanie pred Ústavným súdom ako v roku 2012,“ dodáva Novotný.

    - Reklama -