Európa je vyšachovaná. Američania sa už o Sýrii dohadujú s Rusmi, s účasťou EÚ sa neráta

    0

    Zástupcovia Ruska a Spojených štátov sa na stretnutí vo Washingtone zhodli na tom, že situáciu v Sýrii treba riešiť, ale s účasťou predstaviteľov Európskej únie pritom nerátajú. Podľa portálu Times of Israel na to poukazujú tri nedávne schôdzky ministrov zahraničných vecí USA a Ruska. Vo štvrtok na stretnutí Bezpečnostnej rady OSN Sergej Lavrov povedal, že Kremeľ chce vybudovať „stále komunikačné kanály na zabezpečenie maximálneho efektívneho boja“ v Sýrii. Na rokovaniach BR OSN sa pri riešení situácie v Sýrii hovorilo o spolupráci krajín ako Irán, Turecko, Jordánsko, Katar, Saudská Arábia, USA, Rusko a Čína. O spolupráci s EÚ sa nehovorilo.

    Takáto viacstranná spolupráca pri riešení konfliktu v Sýrii by mohla byť reálna napriek tomu, že sa na Kremeľ valí vlna kritiky. Ani nespokojnosť USA a štátov Golfského zálivu však nezabránila prezidentovi Vladimirovi Putinovi v tom, aby pokračoval v útokoch na pozície militantov na sýrskych územiach. V piatok zničili ruské stíhačky ciele Islamského štátu neďaleko mesta Rakká. „Tieto vojenské operácie prispievajú k ešte väčšej eskalácii konfliktu a prilievajú olej do ohňa extrémizmu,“ uviedlo v spoločnom vyhlásení na nedávnom valnom zhromaždení OSN 7 krajín vrátane Turecka, Saudskej Arábie a USA.

    Napriek kritike zo strany Spojených štátov a ich spojencov z krajín Golfského zálivu zavládla medzi Moskvou a Washingtonom zhoda ešte v jednom bode riešenia sýrskeho konfliktu. „Zhodli sme sa v  tom, že Sýria by mala byť zjednotená a sekulárna,“ uviedol pre agentúru Reuters šéf americkej diplomacie John Kerry po rokovaniach so svojím ruským partnerom Sergejom Lavrovom.

    Koho vlastne bombardujú?

    Krajiny, ktoré volajú po zastavení útokov ruského letectva v Sýrii, sú proti najmä preto, že podľa nich Moskva necieli svoje útoky na pozície  Islamského štátu, ale bombarduje povstalcov, ktorí sa snažia zvrhnúť sýrskeho prezidenta Asada. Práve to je scenár, ktorý sa pozdáva USA a štátom Golfského zálivu. Okrem porážky IS chcú totiž odstrániť aj Bašára Asada, ale práve s týmto nesúhlasí Rusko, pre ktorého je sýrsky prezident jedným z mála spojencov na Blízkom východe. Podľa USA je práve udržanie Asada pri moci hlavným cieľom ruskej kampane v Sýrii.

    Už aj Turecko prišlo s obvineniami, že Rusi bombardovali umiernené skupiny, ktoré bojujú proti režimu prezidenta Asada. Práve tieto skupiny majú však podľa Moskvy finančnú, vojenskú aj materiálnu podporu Západu a jeho spojencov v Golfskom zálive. Stále viac sa tak ozýva otázka, či bude Sýria po prípadnej porážke IS pokračovať s Asadom, alebo bez neho. Kremeľ však bombardovanie umiernených odporcov režimu popiera a tvrdí, že hlavným cieľom sú pozície  militantov z Islamského štátu. „Jedno z veliteľstiev IS bolo zničené. Zariadenia na trénovanie teroristov boli úplne zničené,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany na margo najnovších náletov v Sýrii.

    Times of Israel pripomínajú, že piatkové stretnutie Vladimira Putina s predstaviteľmi Francúzska a Nemecka v Paríži bolo vôbec prvé od začiatku ruskej invázie do Sýrie. Francúzsko aj Nemecko sú rovnako ako USA proti riešeniu, ktoré ponúka Rusko. Západ sa chce na rozdiel od Moskvy stoj čo stoj zbaviť prezidenta Asada. Konflikt, ktorý sa v roku 2011 začal povstaním proti prezidentovi, sa ešte zhoršil, keď na scénu vstúpila radikálna militantná organizácia Islamský štát, ktorá dnes ovláda až 80 percent sýrskeho územia. Za 4 roky bojov prišlo o život 250-tisíc ľudí.

    Postačí zopár mesiacov

    Ešte pred rokovaniami v Paríži prehovoril o rizikách spojených s kampaňou v Sýrii Putinov spojenec a predseda zahraničnopolitického výboru ruskej štátnej Dumy Alexej Puškov. „Vždy je tu riziko, že sa kampaň zasekne, ale v Moskve sa hovorí o tom, že by mali operácie trvať 3 až 4 mesiace,“ uviedol. Puškov dodal, že 2 500 leteckých útokov koalície vedenej USA zlyhalo v snahe spôsobiť významné škody Islamskému štátu, ale Ruská kampaň má byť údajne oveľa intenzívnejšia.

    - Reklama -