Lucia Nicholsonová: Prestaňme sa hrať na -izmy

0
Lucia Nicholsonová (Autor: SITA)

Je to krásne vyjadrenie totálnej deštrukcie uvažovania v starých mantineloch. Mnohé ideológie, prúdy, všelijaké -izmy už strácajú obsah. Nemusíme chodiť ďaleko, vidíme to aj na našej politickej scéne. Ľavicoví politici majú luxusnejšie hodinky ako majitelia úspešných firiem, intelektuáli, ktorí by v iných krajinách predstavovali klasické ľavicové prúdy, sa hanbia svoje hodnoty priradiť naľavo, keďže tento priestor okupujú bývalí zväzáci pod značkou SMER. A naopak, napravo sa vynárajú strany so silným sociálnym programom, nehovoriac o liberáloch ponúkajúcich pragmatické riešenia, vďaka ktorým sú obviňovaní z toho, že idú proti svojej ideológii.

Svet sa mení. Poznám silne veriacich katolíkov, ktorí protestovali proti útokom Konferencie biskupov Slovenska na homosexuálov v neslávnom Pastierskom liste pred referendom o “rodine” a sami aktívne podporujú inak orientovaných. Poznám ľudí v Žiline, bašte SNS, ktorí nemajú problém so svojimi africkými susedmi, a tí, čo niekedy videli naozajstného živého Maďara chápu, že sa ničím zásadným od nich nelíši. Samozrejme, sú v menšine. Žiaľ áno, stále je viac takých, ktorí nezamestnajú cudzinca, rozbijú sánku mladej dievčine z Detvy pokrikujúc na ňu, že je utečenkyňa…

Už sa však nemôžeme obmedzovať škatuľkovaním iných ani seba, riadiť sa starými definíciami ideológií. Dôležitejší je zdravý rozum. Ak je nejaké riešenie jednoducho dobré, funkčné a rieši problém, je jedno, či príde sprava, zľava, od kňaza, či geja. Namiesto ideológií by sme sa mali riadiť zdravým rozumom. Je to vzácna komodita, vždy keď sa niekde vyskytne, treba jej dať priestor.

Lucia Nicholsonová (SaS)
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na nicholsonova.blog.sme.sk.

- Reklama -