Pomôžu aj peniaze z hazadru. Vláda predstavila riešenia na pomoc v utečeneckej kríze.

    0
    Ilustračné foto: utečenci (Autor: SITA)

    Vláda informovala o tom, ako sa s iniciátormi Výzvy k ľudskosti dohodla. Prisľúbila, že je ochotná mimovládkam pomôcť pri poskytovaní pomoci utečencom, ktorí prídu na Slovensko, alebo sa nachádzajú v iných krajinách. Známe sú čísla a konkrétne riešenia.

    Obrana vyčlenila zatiaľ jeden milión

    Ministerstvo financií má vyčleniť 600-tisíc eur na posilnenie zdrojov Svetového potravinového fondu a na aktivity rozvojovej banky Rady Európy. Ďalších 500-tisíc eur bude uvoľnených zo štátnej lotérie Tipos.

    Ministerstvo obrany uviedlo, že doposiaľ vyčlenilo zo svojich zásob materiál za jeden milión eur. Ten bol poskytnutý ako humanitárna pomoc. V týchto aktivitách chce rezort pokračovať aj naďalej.

    Budú integrovať Sýrčanov?

    Ministerstvo vnútra sa mieni ďalej podieľať na projektoch integrácie konkrétnych rodín utečencov, ktoré sa nachádzajú v Grécku a Taliansku. Okrem toho chce poskytnúť sklady na zber humanitárnej pomoci.

    Rezort zdravotníctva podporí zabezpečenie liekov. Okrem toho chce preskúmať možnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti nielen žiadateľom o azyl, ale i tranzitujúcim osobám.

    Ministerstvo školstva by chcelo vytvoriť štipendijný program, ktorý bude integrovať sýrskych utečencov do nášho vzdelávacieho systému, a to tak, aby potom študenti našli uplatnenie na trhu práce.

    Strohý rezort práce

    Rezort zahraničných vecí vyhlásil, že vyčlení zdroje pre mimovládky, ktoré už pôsobia v zahraničí, a poponáhľa sa s procesom prideľovania grantov pre projekty ako napríklad vzdelávania detí utečencov v  Turecku a Iraku.

    Strohé informácie poskytlo ministerstvo práce, ktoré sa do celkového úsilia o pomoc zapojí príslušnými aktivitami. Rezorty však prisľúbili, že svoje možnosti ešte preskúmajú podrobne, o čom budú informovať na rokovaní vlády v krátkom čase.

    Problém nie je abstraktný

    Výzva k ľudskosti je iniciatíva, ktorá vznikla po udalostiach v Rakúsku, kde sa v dodávke našlo udusených 71 utečencov. Táto tragická udalosť ukázala, že utečenecká kríza nie je len abstraktný politický problém. Výzva preto apelovala na vládu, aby prišla s konkrétnymi riešeniami, aby podnikla kroky, ktoré pomôžu zmierniť bremeno krajín, ktoré sú najviac vystavené utečeneckej vlne a zmiernila utrpenie utečencov. Iniciatíva má za sebou aj úspešný koncert Výzva k ľudskosti LIVE, ktorý sa uskutočnil minulý mesiac a okrem umelcov ho prišlo podporiť aj niekoľko osobností, napríklad verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. V deň koncertu navyše v hlavnom meste prebiehal aj Protest proti islamizácii, ktorý však od tolerantných ľudí dostal ich účasťou na koncerte a skvelou atmosférou poriadne na frak.
     

    - Reklama -