Hlina vyráža do Ficovho rodiska. Neuveríte, čo zas vymyslel

    0
    Alojz Hlina (Autor: SITA)

    Zoznam potravín, ktoré budú mať zníženú sadzbu DPH, je od svojho schválenia horúcou témou diskusií. Viacerí nechápu, prečo sa do zoznamu dostali mäsá od výmyslu sveta, ale nie zemiaky, ovocie či zelenina. Kritikou nešetril ani poslanec Alojz Hlina, ktorý opäť vyráža do terénu, aby na niektoré nezmyselné prvky zo zoznamu upozornil.

    Jesetery verzus placky

    Nie jesetery, ale zemiaky. Pod týmto heslom sa má konať výjazd Alojza Hlinu do Topoľčian. V rodisku premiéra Roberta Fica, ktorý si zníženie DPH na vybrané potraviny odškrtol vo svojom sociálnom balíčku, chystá poslanec protest. Je zvedavý, či miestni vedia, ako také jesetery vyzerajú. Preto sem Hlina chystá priviesť niekoľko živých jeseterov, ktoré postaví do konfrontácie s oveľa základnejšou potravinou, zemiakmi. Jeho akcia teda navnadí aj chuťové bunky domácich, poslanec sa im chystá napiecť zemiakové placky, podľa novho smeráckeho zákona “jedlo pre bohatých”.

    Argumentačná výbava škôlkara

    O akcii, ktorú má nachystanú na koniec budúceho týždňa, prezradil viac pre ParlamentnéListy.sk. „Zoznam potravín, ktoré majú zníženú DPH, je v niektorých oblastiach skutočne smiešny. Sú tam napríklad jesetery. Naši ľudia však podľa mňa ani poriadne nevedia, ako tá ryba vyzerá,“ vysvetili svoje pohnútky poslanec, ktorý predtým gúľal očami aj nad zníženou sadzbou na tuniaka, čo považuje, ironicky, za typicky slovenskú potravinu. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek argumentoval, že pri niektorých potravinách nemá zníženie zmysel, lebo by bolo minimálne a obchodníci by potom zaokrúhľovali ceny nahor. „Pri jeseterovi stojí jeden kilogram trinásť eur, celkovo by sa dalo ušetriť aj päť eur. To už asi význam, na rozdiel od zemiakov, má. Argumentačná výbava pána Jahnátka je vhodná skôr do materskej školy,“ zamyslel sa pre ParlamentnéListy.sk Hlina. Akcia, na ktorú donesie živé jesetery a pripraví jedlo zo zemiakov, si kladie za cieľ, aby sa ľudia zamysleli, pri ktorých potravinách má zníženie DPH zmysel.

    Predajne s rozmrazovňami

    Poslanecký búrlivák sa pre ParlamentnéListy.sk zamyslel aj nad zlacnením chladeného mäsa. Dnes bol totiž v istom obchodnom reťazci, kde kúpil jahňacinu z Nového Zélandu, hovädzinu z Ameriky a iný typ hovädzieho mäsa z Argentíny. „Všetky boli chladené. Otázka teda znie, ako sa dá z Nového Zélandu doviezť na Slovensko chladené mäso?“ zamyslel sa Hlina, ktorý sa chladením a mrazením zaoberal aj na dnešnej tlačovke. Obáva sa teda, že mäso sa aj po znížení sadzby DPH bude umelo rozmrazovať, aby bolo iba chladené. „Takže teraz budeme mať aj predajne mäsa a takzvané rozmrazovne mäsa,“ predostrel obavu Hlina. „Rozmrazením mäsa ho tak obchodníci legálne preradia do desaťpercentnej sadzby DPH. To je už úplne alogické, čo sa deje,” uzavrel pre ParlamentnéListy.sk Hlina.

    Premiér Robert Fico si urobil ďalšiu fajku na tabuli sľubov svojho sociálneho balíčka. Podarilo sa mu presadiť zníženie sadzby DPH na vybrané potraviny. Je však otázne, či takto skutočne pomôže tým, ktorí majú hlboko do vrecka. Na zozname totiž chýbajú potraviny ako zemiaky, cestoviny, múka, ale aj ovocie či zelenina. Za to sa tam však dostalo mäso od výmyslu sveta, aj jahňacie či rôzne druhy rýb, ktoré sú však pomerne drahé. Nad ponukou tuniakov či jeseterov krútil hlavou aj poslanec Alojz Hlina, ktorý budúci týždeň pošle svojou akciou v premiérovom rodisku Ficovi jasný odkaz.


     

    - Reklama -