Ukrajina i Slovensko sú vo veľkom nebezpečenstve. Ide o obrovské peniaze. Zhodol sa na tom Kiska so svojím poľským kolegom

    0
    Poľský prezident Andrzej Duda so svojím slovenským kolegom Andrejom Kiskom (Autor: SITA)

    Kiska privítal svojho poľského kolegu na lávke cez Dunajec na hraničnom priechode Śromowce Niźne – Červený Kláštor. Potom nasledovala spoločná prehliadka kláštora a pracovný obed. „Stretnutie bolo veľmi priateľské a som veľmi rád, že sme zvolili práve toto miesto. Tu vždy bol blízky vzťah medzi Slovenskom a Poľskom a toto aj symbolizovalo, ako blízko k sebe máme ako krajiny,“ povedal bezprostredne po stretnutí slovenský prezident.

    Podľa prezidenta musia obe krajiny spoločne uvažovať nad tým, ako sa spájať a tiež nad tým, ako problémy riešiť a hlavne rozvíjať vzájomnú spoluprácu, kde je ešte veľa rezerv. „Spoločne vnímame problémy, ktoré teraz sú,“ dodal Kiska. Slovenský prezident dnes rovnako ocenil silu Visegrádskej štvorky (V4), podľa neho má totiž spájanie krajín význam. „Je určite veľmi dôležité si v Európskej únii uvedomiť, že pokiaľ chceme uspieť, tak si my, menšie krajiny, musíme nachádzať spojencov, s ktorými musíme potom spolu ťahať za jeden koniec a presadzovať záujmy, ktoré potrebujeme,“ povedal. „Prerokovali sme rôzne významné medzinárodné záležitosti, referoval som pánovi prezidentovi summit Organizácie Spojených národov (OSN), závery zo stretnutí. Hovorili sme tiež o našich záležitostiach, teda o možnostiach investovania do spolupráce v rámci V4, takisto aj o iných formách spolupráce, možno aj v širšom formáte,” povedal poľský prezident. Okrem medzinárodnej situácie vrátane témy migrantov sa obaja štátnici venovali aj infraštruktúre, turistickej výmene medzi Slovenskom a Poľskom a podobne.

    Počas stretnutia obaja prezidenti hovorili aj o plynovode Nordstream 2. „Je všetkým zrejmé, že pokiaľ by sa vybudoval Nordstream 2, tak by to znamenalo potenciálne úplné odpojenie Ukrajiny od ruského plynu, a to znamená politicky obrovskú silnú zbraň v rukách Ruska vo vzťahu k Ukrajine,“ povedal Kiska. Podľa neho by to znamenalo aj nepriaznivý dopad na našu krajinu z hľadiska ekonomiky i politiky. „Zdôraznil to aj prezident Duda, s čím plne súhlasím. Je tam veľmi silná politická hra, nejde o to, koľko plyn bude stáť, ale aj o to, že by potom mohlo Rusko bez problémov odpojiť Ukrajinu. Toto riziko hrozí, a nejedná sa len o obchodný, ale aj silný politický záujem,“ dodal Kiska. „Zhodli sme sa, že rozdiely v postojoch našich krajín nie sú a na najbližšom stretnutí V4 musíme otvoriť túto tému a povedať jednoznačné 'nie', pretože to nie sú biznis rozhodnutia, sú to rozhodnutia, ktoré budú mať veľmi významný politický dopad na budúcnosť,“ dodal Duda.

    - Reklama -