VIDEO Kradnete tak, že nastane… Hlina predviedol ďalší parlamentný kúsok. Čo mu odkázal Jarjabek?

    0
    Alojz Hlina. (Autor: SITA)

    Pri debate v parlamente sa do, dnes už prijatej novely zákona o verejnom obstarávaní, ostro pustil poslanec Alojz Hlina, ktorý je známy svojimi vystúpeniami nielen v Národnej rade SR. Hlina vo svojom príhovore adresovanom pravdepodobne najmä poslancom vládneho SMER-u pripomenul, že je prinajmenšom zvláštne, keď množstvo štátnych zákaziek vyhrávajú spoločnosti blízke podnikateľovi Viliamovi Širokému, ktorému patrí zadlžený Váhostav. „Ako je možné, že každú súťaž vyhrá Široký? Ako je to možné? Ako je možné, že na konci je vždy ten správny víťaz?“ pýta sa Hlina v úvode svojho vystúpenia, ktoré sa objavilo aj na videoportáli YouTube. Podľa poslanca vláda úplne zničila princíp súťaže v podnikateľskom prostredí na Slovensku.

    Podľa Hlinu je dôležité, aby ľudia začali znova veriť, že má zmysel byť v niečom najlepší. V tomto prípade asi myslel na nedôveru ľudí k štátnym zákazkám. „Človek musí veriť, že ten jeho projekt má zmysel niekam poslať, že sa ním bude niekto seriózne zaoberať. Ja som túto vieru stratil úplne. Komu mám poslať projekt? Komu z vás? Ani jednému by som to nedal do ruky, lebo by som vedel, čo s tým urobíte,“ obul sa Hlina nedávno do poslancov.

    Odpovedal si sám

    Svoj búrlivý prejav Alojz Hlina poriadne okorenil rečníckymi otázkami, na ktoré si hneď aj odpovedal. Ako jeden z príkladov, podľa neho zlého hospodárenia štátu, poslanec uvádza letisko v Poprade. „Z popradského letiska ste urobili čo, prosím vás? Tam pristane jedno lietadlo za rok, ale udržiava sa zo štátnych peňazí za ťažké milióny eur. Viete, prečo sa udržiava popradské letisko? Len preto, aby chlapci z J&T mali kde pristávať a štát im to udržiava. Lebo chlapci idú na Štrbské do Kempinski, tak nebudú predsa pristávať v poli,“ rozhorčoval sa Hlina.

    Na chudobných nezostalo

    Podľa Hlinu nie je súčasný zákon o verejnom obstarávaní určený na odhaľovanie schránkových firiem, ale práve naopak. „Vy ste urobili zo Slovenska sociálny úrad pre bohatých, na chudobných už nezostalo,“ povedal v parlamente rozhnevaný Hlina. Poslanec priznáva, že Slovensko, samozrejme, nie je jediná krajina, ktorá má problémy s korupciou v štátnej správe, ale podľa neho nemajú slovenskí politici mieru. „Aj v Dánsku sa kradne aj v Nemecku sa kradne, nenahovárajme si, ale to čo stvárate vy, to je už bez akejkoľvek miery. Na konci toho nebude šťastný koniec, na konci bude nešťastie a totálny rozvrat všetkého,“ tvrdí Hlina.

    Na slová Alojza Hlinu, aj to, čo na ne hovorí, sme sa opýtali aj jedného z poslancov vládnej strany, ktorý ohodnotil prejav svojho parlamentného kolegu s úsmevom. „Pán poslanec Hlina kritizuje všeličo a ak kritizuje a naváža sa do toho, ako je urobená novela zákona o verejnom obstarávaní, tak to znamená, že je urobená dobre,“ uviedol pre ParlamentnéListy.sk poslanec vládneho SMER-u Dušan Jarjabek.

    - Reklama -