Komisia chce trestať prejavy antisemitizmu a protimoslimskej nenávisti v Európe

    0
    Zľava: Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie, Donald Tusk, predseda Európskej rady a Jeroen Dijsselbloem, holandský minister financií (Autor: SITA)

    Kolokvium Európskej únie sa tento rok zameria na nenávisť voči judeo-moslimským menšinám v Európe. Diskutovať budú politici, zástupcovia komunít a mimovládne organizácie.

    Videli sme temnú stránku spoločnosti

    „Práve v čase, keď máme morálnu povinnosť poskytnúť útočisko ľuďom rôznych náboženstiev a kultúr, ktorí prichádzajú na naše brehy, je mimoriadne dôležitá naša spoločná zodpovednosť spolu žiť v tolerancii a vo vzájomnom rešpekte,“ povedal prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans. Pokračoval, že „v niektorých členských štátoch sme svedkami ohromnej solidarity“. „Videli sme tiež temnú stránku spoločnosti. Videli sme zapálené domy žiadateľov o azyl. A počuli sme politických lídrov vyhlasovať, že ich krajiny nebudú prijímať moslimských utečencov,“ dodal.

    Voči moslimom sú Európania opatrní

    Podľa štatistík Eurobarometra až 50 % Európanov považuje diskrimináciu na základe náboženstva za bežný jav a iba 61 % občanov by bolo spokojných, ak by ich kolega v práci bol moslim. Ešte menej Európanov by si vedelo predstaviť spolužitie svojho dieťaťa a moslima.

    Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová vyzvala členské štáty, aby riadne uplatňovali právne predpisy a prijali konkrétne opatrenia proti rasistickým a xenofóbnym prejavom a trestným činom z nenávisti.

    - Reklama -