Česi menia pravidlá pre utečencov. Aké vreckové im dajú na cestu?

    0

    Za hlasovalo 156 z 200 poslancov z celého politického spektra. Vládou predložený návrh, ktorý reaguje i na súčasnú utečeneckú krízu, po prejdení Poslaneckou snemovňou smeruje do Senátu, hornej komory Parlamentu Českej republiky.


    Jednou z prijatých noviniek je napríklad povinnosť žiadateľa dokladovať bezinfekčnosť, aby sa tým zabránilo zavlečeniu závažných infekčných chorôb do ČR. Ako konkrétne by mal vyzerať doklad potvrdzujúci “splnenie požiadaviek opatrení pred zavlečením infekčného ochorenia”, nie je v zákone špecifikované, píšu Novinky. Podľa predsedu výboru pre bezpečnosť Romana Váňu (ČSSD) nebudú musieť cudzinci prísť s lekárskym potvrdením, stačiť im bude prehliadka v Česku. “Pôjdu k lekárovi v zariadení pre pobyt cudzincov,” vysvetlil.


    Novela zároveň umožňuje odmietnuť udelenie medzinárodnej ochrany žiadateľovi, ktorý “sa pred vydaním rozhodnutia ministerstva v záležitosti medzinárodnej ochrany dopustil vážneho politického zločinu alebo mimoriadne krutého činu”. Vyhostený bude tiež cudzinec, ktorý bol “odsúdený za obzvlášť závažný zločin a predstavuje riziko pre bezpečnosť štátu”. Poslanci zároveň schválili, aby cudzinci, ktorí sú prepustení z utečeneckého zariadenia a nemajú peniaze, dostávali 400 korún na cestu. Príspevok by mal podľa nich pomôcť predchádzať drobnej kriminalite.

    - Reklama -