Vonkajšie zásahy proti Islamskému štátu sú len zámienka. Ide tu o niečo úplne iné, varuje iracká duchovná skupina

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Irackej organizácii, ktorá združuje popredných moslimských duchovných, sa nepáči ruský vstup do sýrskeho konfliktu. Upozorňuje, že ide o predzvesť rozšírenia ruských vojenských operácií aj na územie Iraku.

    Terčom ich kritiky sa stala predovšetkým dohoda Ruska, Sýrie, Iraku a Iránu o výmene informácií o Islamskom štáte. Z ich pohľadu znamená akýkoľvek vonkajší zásah na Blízkom východe útok na jeho obyvateľov a jediné, čo tým dosiahnu, je ďalšia eskalácia násilia v regióne.

    „Je celkom zrejmé, že tieto krajiny berú prítomnosť Islamského štátu ako zámienku na zásah v regióne v snahe privlastniť si jeho zdroje,“ uviedla iracká náboženská skupina vo svojom vyhlásení.

    Iracký premiér Haider al-Abadi naopak uvítal zapojenie Ruska do sýrskej občianskej vojny a podporuje aj ďalšie krajiny, aby sa k Rusku v boji proti Islamskému štátu, čiže Daešu, pripojili.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Tak, samozrejme, je to prospešné,“ povedal al-Abadi v rozhovore pre PBS. „Nezabúdajte, že ISIS zaútočil na Irak od hraníc so Sýriou. A stálo nás to už veľa ľudských životov. Množstvo ľudí zabili alebo uniesli, zotročili, ženy aj deti.“

    „Náš odkaz Rusom teda znie – stretol som sa s prezidentom Putinom – prosím, pridajte sa k boju proti Daešu. Daeš je nebezpečná teroristická organizácia bojujúca nielen proti Iraku a Sýrii, ale aj proti celému regiónu, celému svetu. Nastal čas, aby sme všetci spojili naše úsilie v boji proti Daešu.“

    Vyhlásenie prišlo ako reakcia na ruské nálety pri meste Homs, kde sa údajne nevyskytujú žiadne jednotky Islamského štátu. Niektoré zdroje uviedli, že Rusko v tomto prípade útočí na sýrsku opozíciu, ktorú vycvičila CIA.

    autor: spa

    - Reklama -