V Sýrskej vojne sa už nikto nevyzná. Čo môže zvrátiť vojnu?

    0
    Letecký útok armády Ruska v Sýrii (Autor: SITA)

    Kto je najväčším nepriateľom Sýrčanov v ich vlasti? Denník Sme prináša reakciu sýrskeho utečenca, ktorý hovorí, že utekajú pred „Islamským štátom, an-Nusrá, Slobodnou sýrskou armádou či pred smrtiacimi vojskami Bašára Asada“.

    Sýrska vojna už trvá štyri a pol roka. Podľa Matúša Krčmárika zo Sme, vojna síce začala pokojnými protivládnymi protestmi, no dnes je neprehľadným konfliktom. „Či skôr pavučinou konfliktov, v ktorom sa z bojujúcich strán stávajú spojenci a potom zasa nepriatelia prakticky denne,“ dodal.

    Pre niektorých je Asad menším zlom

    V Sýrii medzi sebou bojujú islamisti, sekulárne skupiny proti islamistom či sekulárni proti sýrskej armáde. Novinár píše, že „kým ešte pred rokom sa do konfliktu bombardovaním pozícií Islamského štátu zapojila západná koalícia a susedné arabské štáty, teraz sa pripája aj Rusko“. Sýrsky diktátor Bašár Asad má na svedomí státisíce životov vlastných občanov. „Pre niektorých je Asad, ktorý poslal armádu na vlastných občanov zrazu ten lepší v porovnaní s Islamským štátom,“ píše Krčmárik.

    Diabla nemožno rehabilitovať

    „Rehabilitovať Asada znamená odpustiť mu viac ako 300 tisíc ľudských životov, ktoré zabil barelovými bombami alebo guľkami ostreľovačov. Viete si predstaviť, že by niekto navrhoval, aby sme rehabilitovali Hitlera? Diabla nemožno rehabilitovať,“ uvádza portál Sme.sk reakciu aktivistky Alaay Basatneh. Server ďalej informuje, že Basatneh sledovala, ako sa z protestov stala krvavá občianska vojna. Viackrát sa jej vraj stalo, že mladík, s ktorým komunikovala cez internet a dohadovali sa na stretnutí, keď sa vojna skončí, sa už neozval. Zabila ho armáda alebo v tom lepšom prípade je medzi státisícmi utečencov, ktorí mieria do Európy. To je dôvod, prečo sa odmieta zmieriť s menším zlom. „A najmä Asad ani zďaleka menším zlom nie je. Na svedomí má výrazne viac obetí ako výnimočne krutý Islamský štát,“ uvádza.

    „Musíme vybudovať jednotnú a demokratickú Sýriu, kde môžu deti vyrastať s tým, že na múry škôl môžu písať čokoľvek bez strachu, že ich budú mučiť a zabíjať,“ povedala Basatneh pred rokom v rozhovore pre SME.

    Celý článok si môžete prečítať TU


     

    - Reklama -