Zdravotníci sa vyhrážajú výpoveďou. Čaká nemocnice kolaps?

    0
    Minister zdravotníctva SR Viliam Čislák (vpravo v popredí) (Autor: SITA)

    Zdravotníci sa postavili pred Úrad vlády, aby opäť upriamili pozornosť na svoje platové podmienky. Monika Kavecká z OZ sestier a pôrodných asistentiek je za to, aby sa základnou zložkou mzdy nedalo hýbať. Mala by to byť nárokovateľná časť mzdy.

    Kladú si stále nové podmienky

    Minister zdravotníctva Viliam Čislák si myslí, že novela, ktorá sa dotkne 25 kategórií zdravotníckych pracovníkov, úpravu nepotrebuje. Vláda vyčlenila na platy zdravotníkov 55 miliónov eur. Podľa ministra napriek tomu zdravotníci svoje požiadavky stále len zvyšujú a vracajú sa k zamietnutým návrhom. Minister sa aj prostredníctvom sociálnej siete vyjadril, že „zdravotníci si zaslúžia vo všetkých nemocniciach rovnaké platové podmienky, je mi však ľúto, že ich zástupcovia si kladú stále nové a nové podmienky a radšej chcú zákon stiahnuť, ako ho podporiť.“

    Toľko výpovedí nehrozí

    Zdravotné sestry a asistentky spísali dekláraciu, ktorú poslali 60-tisíc pracovníkom. Jej podpisom majú dokázať, že sú pripravení zo svojich pozícií v slovenských nemocniciach odísť, ak nebudú splnené ich podmienky. Trvajú však aj na ďalších požiadavkách, s ktorými nie všetci zdravotníci súhlasia. Novela sa navyše netýka až takého počtu pracovníkov. Anton Szalay zo Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb však pre TA3 povedal, že také obrovské množstvo výpovedí určite nehrozí. Minister Čislák sa navyše zdravotníkmi vydierať nenechá a výpovede pre neho nie sú argument. „Tento zákon sťahovať nebudem,“ povedal do kamery. Zdravotníci by si však zavarili napokon aj tak len sami sebe. Za nenastúpenie do práce totiž hrozí basa alebo pokuta.
     

    - Reklama -