Koniec Veľkej Británie ako jadrovej veľmoci? Krajinu čaká po strate kolónií ďalšia prelomová diskusia

    0
    Jeremy Corbyn predseda Labouristickej strany (Autor: SITA)

    Corbynove vyhlásenie, ktoré zaznelo v rozhovore pre jednu z rozhlasových staníc BBC, vyvolalo pobúrenie v radoch jeho vlastnej strany. Nie všetci labouristi totiž súhlasia s vyjadrením svojho predsedu. Odporcovia Corbynových slov nesúhlasia s tým, že by nepoužil jadrový arzenál ani v prípade, keby sa Veľká Británia stala terčom jadrového útoku inej krajiny. „Som proti použitiu jadrových zbraní aj proti ich vlastníctvu. Chcem svet bez jadrového arzenálu a verím, že je to možné,“ povedal Corbyn.

    Corbyn síce zaujal odmietavý postoj k jadrovému arzenálu, ale pripustil, že o náhrade nukleárneho programu Trident, o ktorom sa dlhodobo debatuje, by mali poslanci hlasovať na budúci rok. Náhrada za Trident by mala byť totiž pripravená do roku 2028. Šéf labouristov však trvá na tom, že jadrový arzenál je v súčasnosti zbytočný. „Na svete je 5 krajín, ktoré deklarujú vlastníctvo jadrových zbraní. Tri ďalšie nimi disponujú. To je 8 krajín zo 192, to znamená, že 187 krajín necíti potrebu chrániť svoju bezpečnosť jadrovými zbraňami. Prečo by tých 5 krajín potrebovalo takéto zbrane na svoju ochranu? Už nie sme predseda uprostred studenej vojny,“ uviedol na kongrese labouristov Jeremy Corbyn.

    Najväčší problém s jadrovým arzenálom predstavuje jeho udržiavanie v použiteľnom stave, ktoré ročne stojí milióny libier. Ešte viac by však Veľkú Britániu stálo pokračovanie v obrannom jadrovom systéme Trident a Corbyn tvrdí, že s ňou nesúhlasia ani vrchní velitelia ozbrojených síl, podľa ktorých je zbytočný. „Nemyslím si, že by sme mali minúť 100 miliárd libier na pokračovanie v Tridente. To je štvrtina nášho rozpočtu určeného na obranu. V samotnej armáde je mnoho ľudí, ktorí nechcú Trident, pretože vedia, že ide o zastaraný systém, ktorý nepotrebujú. Oveľa radšej by tie peniaze minuli na konvenčné zbrane,“ dodal Corbyn.

    Odpor proti vyhláseniam zaznamenal predseda Labour Party už vo svojej domovskej strane. Niektorí labouristi sú proti vlastnému lídrovi a obhajujú tvrdenie, že Británia potrebuje jadrový arzenál na svoju obranu v prípade, že by sa sama stala terčom nukleárneho útoku.

    Ešte nepovedali definitívne nie

    Jeremy Corbyn prvýkrát od nástupu do funkcie predsedu Labouristickej strany navštívil Škótsko a ani tam sa nevyhol téme jadrových zbraní, ktoré by on údajne nikdy nepoužil. Škótska národná strana (SNP) chce však jasnú odpoveď na otázku, či labouristi podporia konzervatívnu vládu Davida Camerona v jej snahách o pokračovanie v jadrovom programe Trident. „Jeremy Corbyn musí byť v tomto smere ku Škótom úprimný. Budú labouristi proti Tridentu a rozmiestneniu jadrových zbraní na našom pobreží alebo dovolia toryom, aby pokračovali v zastaranom a nechcenom projekte?“ povedal predseda SNP Stewart Hosie pre britský denník The Guardian.

    Predseda labouristov je síce striktne proti používaniu jadrových zbraní aj proti projektu Trident, ale to neznamená, že jeho strana nepodporí snahy toryov pod vedením premiéra Camerona o zachovanie obranného systému, ktorý už aj armáda považuje za nemoderný a zbytočný. Trident sa tak stal nielen predmetom politického boja s vládnou stranou, ale aj kameňom sváru medzi samotnými labouristami, medzi ktorými ani zďaleka nie sú iba obhajcovia či odporcovia jadrových systémov.

    - Reklama -