Kým Poľsko dobre vedelo, čo má urobiť, my sa ideme púšťať do vopred prehratého sporu. Ktorá strana takto kritizuje premiéra?

    0
    Pavol Frešo (Autor: SITA)

    Aj v SDKÚ-DS si myslia, že to, čo premiér dokazuje pri problematike utečeneckej krízy, je len nástrojom na mobilizovanie voličov. Pritom by stačilo, keby sme sa zachovali ako naši severní susedia, Poliaci.

    So sklopenými ušami

    Podľa frešovcov bolo odhlasovanie povinných kvót, ktoré sa uskutočnilo na samite ministrov vnútra EÚ, v súlade s Lisabonskou zmluvou a pripomínajú, že za zmluvu predsa hlasoval aj Smer. Teraz však podávame na úniu žalobu, čo je však vopred prehratý zápas. „Povinné kvóty sú zlým rozhodnutím. Občania však od slovenskej vlády očakávali, že príde s vlastnými riešeniami, ktoré sa pokúsi presadiť v Bruseli,“ myslí si predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Avšak aj na nedávnom samite lídrov EÚ bol Fico ticho, zatiaľ čo doma má silácke reči. Myslí si to aj Ján Keselý: „Premiér sa mal na samite v Bruseli pokúsiť aspoň vyjednať lepšie podmienky pre našu krajinu. Namiesto toho iba so sklopenými ušami skonštatoval, že o kvótach sa nerokovalo a tým pre neho táto téma skončila.“

    Poliaci to vyhrali

    Podľa frešovcov by stačilo, keby sme sa zachovali ako Poliaci. Poľská premiérka Ewa Kopaczová totiž aj napriek predošlej dohode V4 kvóty podporila. A urobila dobre. Poľsko si teraz môže diktovať podmienky. Môžu totiž napríklad pozastaviť prijímanie azylantov, ak budú čeliť náporu utečencov z Ukrajiny a takisto budú mať prehľad o tom, akých azylantov majú prijať. Slovensko  namiesto toho bude radšej žalovať úniu, čo nám však v konečnom dôsledku vôbec nemusí pomôcť, a utečenci k nám aj tak budú  musieť prísť.

    Dobrovoľná báza a solidarita

    A aký je návrh v riešení krízy v strane SDKÚ-DS? Dôležité je podľa nich klásť dôraz na bezpečnosť či rozbíjanie pašeráckych sietí. Azylantov by sme mali umiestňovať na dobrovoľnej báze a ponúknuť ostatným krajinám solidaritu v podobe personálnych a technických kapacít.
     

    - Reklama -