Slovensko sa v boji proti kvótam nevzdáva. Po žalobe prichádza žltá karta, opozícia ju odignorovala

    0
    Ľuboš Blaha, poslanec NR SR (SMER-SD) (Autor: SITA)

    Cieľom žltej karty je znovupreskúmanie návrhu Európskej komisie zaviesť trvalý mechanizmus rozdeľovania utečencov. Poslanec Blaha upozorňuje aj na to, že Slovensko naďalej využíva všetky možnosti, ktoré máme.

    Oslovil V4 aj Rumunsko

    Žltú kartu inicioval Výbor NR SR pre európske záležitosti. Jej vytvorenie je v súlade s EÚ. Ako totiž uvádza Lisabonská zmluva, „národné parlamenty majú možnosť vzniesť námietky z dôvodu nedodržania zásady subsidiarity vo vzťahu k legislatívnym aktom Európskej únie,“ uvádza výbor. Takáto námietka sa potom stáva odôvodneným stanoviskom a ak sa zamietavé stanoviská nahromadia, karta sa môže vystaviť. Ďalší krok potom závisí od Európskej komisie. Tá je povinná návrh preskúmať a následne rozhodnúť, či ho ponechá, zmení, doplní alebo stiahne. Vo veľkej miere sa na iniciovaní žltej karty podieľal smerák Blaha, ktorý listom oslovil aj predsedov výborov pre európske záležitosti ostatných krajín V4 ako aj Rumunska. Výbor národnej rady teda odôvodnené stanovisko prijal.

    Iba Švejna

    Poslanca však zarazila neprítomnosť opozičných poslancov, ktorí sa z rokovania ospravedlnili. „Čuduj sa svete, opozícia už nedokáže zahlasovať ani za to, aby sme bojovali proti trvalým (nie dočasným, ale trvalým) kvótam. Tomu už naozaj nerozumiem,“ odkázal im prostredníctvom sociálnej siete Blaha. Jediný prítomný bol Ivan Švejna z Mostu-Híd, ktorý však namietal a pri hlasovaní sa zdržal. Keďže však hlasovali poslanci za Smer, dosiahla sa potrebná väčšina. Slovensko teda bojuje proti kvótam na dvoch frontoch. Jedným je medializovaná žaloba a druhým žltá karta. „Bojujeme ďalej a kvóty vytrvalo odmietame,“ vyzýva do boja aj poslanec Blaha.

    - Reklama -