Deravé majetkové priznania politikov. (Ne)priznajú všetky príjmy?

    0
    Sprava: Líder OĽaNO Igor Matovič a predseda strany NOVA Daniel Lipšic (Autor: SITA)

    Šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič nedávno spôsobil rozruch svojimi obvineniami, že premiér Fico si spoločne s manželkou ešte pred rokmi založili účet na Belize, kam si uložili peniaze za zmanipulovaný tender. Portál Sme.sk uvádza, že bez ohľadu na dôveryhodnosť tejto informácie je zaujímavá v tom, že aj keby na nej bolo niečo pravdivé, dokazovanie by bolo pomerne zložité.

    Prečo? Majetkové priznania sú vraj príliš povrchné na to, aby sa z nich dalo niečo vyčítať. A deravé, takže prípadné podozrenia sa dajú vždy vysvetliť nejakým ”   „iným“ príjmom.

    Chýba politická vôľa

    Návrh ústavného zákona, ktorý by mal zaviesť povinnosť verejných činiteľov podávať majetkové priznania, platí na Slovensku už 11 rokov. Aktuálny návrh jeho novely, ktorú aktuálne predkladá šéf parlamentu Peter Pellegrini, je už v poradí dvanásty. Za celé to obdobie sa ho podarilo poslancom novelizovať len raz. Politikom zrejme príliš nevoňali prísnejšie pravidlá, ktoré by zákon obsahoval.

    Priznania sú síce dostupné, ale…

    V súčasnosti musia majetkové priznania každoročne odovzdávať vybraní verejní činitelia. Konkrétne ide o členov vlády, poslancov parlamentu a obcí, starostov, rektorov či prezidenta. Odovzdávajú ich parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý ich aj kontroluje. Priznania sú dostupné na internete. Dočítate sa v nich, že verejný funkcionár má dom alebo podiel v akciovej spoločnosti. Aká je ich hodnota, to sa už na webe nenájde.

    Závan korupcie

    Jeden z najväčších problémov je, že na zverejnené priznania sa vraj nedá 100-percentne spoľahnúť. Niektoré sú podľa zistení TRENDU na stránke Národnej rady SR zavesené v okresanejšej podobe, než ich politici výboru odovzdali. Napríklad u ministra financií Petra Kažimíra nie sú v priznaní za rok 2014 zverejnené „ďalšie“ príjmy. Hoci podľa dokladu, ktorý má TREND k dispozícii, ich pre výbor vyplnil vo výške 79 241 eur. Ako druh príjmu uviedol „správa vlastných aktív v zmysle paragrafu 6 a 7 zákona o dani z príjmov“.

    Podobne je na tom aj opozičný poslanec Daniel Lipšic. Podľa potvrdenia, ktoré zaslal TRENDU, uviedol príjmy z iných funkcií a zamestnaní vyše 17-tisíc eur. Súvisia s jeho činnosťou advokáta. Vo zverejnenom priznaní nefigurujú. Podľa portálu sú to práve iné príjmy, mimo verejnej funkcie, ktoré môžu u politikov najviac indikovať prípadnú korupciu.

    Celý článok si môžete prečítať TU

     

    - Reklama -