Dajte s tým „put your hands on stôl“ pokoj. Policajný zásah bol v poriadku. Píše Lipšic

    0
    Daniel Lipšic (Autor: SITA)

    Bývalý minister vnútra a spravodlivosti sa domnieva, že zásah polície proti utečencom v zaisťovacom tábore v Medveďove nebol neprimeraný. „Výzva „put your hands on stôl“ zaznela po dvoch výzvach “put your hands on the table” – išlo zjavne o prerieknutie v napätej situácii, ktoré sa stáva každému z nás,“ myslí si Lipšic.

    Predseda strany NOVA pripomína, že tlmočníkom bol cudzinec a že poriadkové sily pri zásahu na chodbe ubytovne zreteľne hovoria „lie down.“ „Netvrdím, že všetci naši policajti sú raketoví inžinieri… Vždy je problém hodnotiť policajný zásah ex post od zeleného stola, keď už každý vie, čo a ako sa udialo,“ dodáva Lipšic.

    Čo presne píše Lipšic na Facebookoku:

    „Pozrel som si video z údajne neprimeraného zásahu polície v zaisťovacom tábore pre utečencov v Medveďove a zásah sa mi nezdal byť neprimeraný. Výzva “put your hands on stol” zaznela po dvoch výzvach “put your hands on the table” – išlo zjavne o prerieknutie v napätej situácii, ktoré sa stáva každému z nás. Naviac tlmočníkom bol cudzinec. Rovnako poriadkové sily pri zásahu na chodbe ubytovne zreteľne hovoria “lie down”, takže neviem odkiaľ moja kolegyňa a kamarátka Jana Dubovcová zistila, že všetky pokyny boli iba v slovenčine. Netvrdím, že všetci naši policajti sú raketoví inžinieri, ale takáto prvoplánová kritika mi nepríde veľmi korektná. Vždy je problém hodnotiť policajný zásah ex post od zeleného stola, keď už každý vie čo a ako sa udialo. Najviac som si to uvedomil pri tragédii v Devínskej Novej Vsi v roku 2010. Ubezpečujem Vás, že situácia na mieste zásahu vyzerá veľmi odlišne od stavu, kedy už po pár dňoch máme všetky informácie k dispozícii a sedíme vo vykúrenej kancelárii. Postihovať excesy je správne, ale vždy som mal pocit, že tento “second guessing” (tu naozaj nepoznám slovenský ekvivalent) môže paralyzovať naše bezpečnostné jednotky. Preto by som s ním bol opatrný. Howgh.“

    - Reklama -