Vyše pol milióna utečencov to skúsilo cez Stredozemné more. Osudným sa stalo pre takmer 2900 z nich

    0
    Ilustračné foto: Záchrana migrantov v Stredozemnom mori (Autor: SITA)

    Viac ako 388.000 utečencov sa podľa IOM preplavilo loďou z Turecka do Grécka, zatiaľ čo približne 131.000 sa týmto spôsobom pokúšalo dostať zo severu Afriky do Talianska. Menšie počty migrantov dorazili tiež do Španielska a na Maltu.
    “Aj napriek tomu, že počet príchodov (utečencov) stále rastie, je potrebné zdôrazniť, že z hľadiska čísel nejde o mimoriadny stav,” uviedol generálny riaditeľ IOM William Lacy Swing poukazujúc na približne štyri milióny sýrskych utečencov, ktoré doposiaľ prijali blízkovýchodne krajiny a Turecko.
    Swing dodal, že Európa by sa mala snažiť vybudovať pre migrantov legálne trasy, aby sa nemuseli obracať na prevádzačov a ich lode, keďže pri pokusoch preplávať Stredozemné more zahynulo v tomto roku podľa údajov IOM už takmer 2900 ľudí.


    Talianski záchranári v pondelok pomohli v sérii 11 záchranných operácií vytiahnuť na breh pri pobreží Líbye približne 1151 migrantov, uviedla talianska agentúra ANSA. Utečencov následne previezli do talianskych prístavov Lampedusa a Pozzallo.
    Veľvyslanci členských štátov EÚ v Bruseli sa v pondelok dohodli, že 7. októbra bude spustená druhá fáza spoločnej vojenskej operácie proti pašerákom ľudí v Stredozemnom mori. Označenie celej operácie pritom zmenili na Sophia – podľa dievčatka, ktoré porodila somálska utečenka 22. augusta pri líbyjskom pobreží na palube nemeckej lode Schleswig-Holstein.


    Prvá fáza zásahu EÚ proti pašovaniu ľudí cez Stredozemné more zahŕňala monitorovanie pomocou lodí, bezpilotných lietadiel a satelitov, počas druhej už budú nasadené zložky zastavovať a ničiť lode prevádzačov v medzinárodných vodách.
    Väčšina z migrantov, ktorí prichádzajú do Grécka následne pokračuje vo svojej ceste cez susedné Macedónsko a ďalšie balkánske krajiny až do Rakúska či Nemecka.
    V Macedónsku od júna zaregistrovali približne 103.000 utečencov, pričom asi tri štvrtiny z nich pochádzali zo Sýrie a desatina bola z Afganistanu, doplnila IOM.


     

    - Reklama -