Funkcionári u Kaliňáka majú definitívu, sťažuje sa opozícia. Aké posty v polícii betónuje?

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: sita)

    Člen poslaneckého klubu KDH Alojz Hlina upozornil, že funkcionári, ktorí vzídu z výberového konania, nemajú stanovenú dĺžku funkčného obdobia a v pozíciách preto môžu pôsobiť neobmedzene. Hlavne v prípade, ak sa zruší možnosť odvolať ich bez udania dôvodu. S návrhom nesúhlasí, podľa neho si potom do rezortov môžu vládne strany priviesť akurát tak „muzikantov“ a nie ľudí, ktorým dôverujú. Hlina naznačil, že ak Kaliňák chce, stihne ukončiť výberové konanie policajných funkcionárov do parlamentných volieb.

    Exminister vnútra a spravodlivosti Daniel Lipšic pripomenul, že každý, kto prichádza na ministerstvo, by mal mať možnosť pracovať s ľuďmi, ktorých si vyberie. Kaliňákovi podľa Lipšica nejde o transparentnosť, ale o zabetónovanie svojich ľudí v pozíciách.

    Kaliňák opozičným poslancom v záverečnom slove pripomenul, že ustanovenia o výberovom konaní pre vysokých policajných funkcionárov skopíroval zo zákona, ktorý v minulosti predkladala pravicová vláda v rezorte justície. Podľa neho išlo iba o skúšku, ako pravica zareaguje, Kaliňák kritiku označil za schizofrenickú. Minister vnútra považuje za prirodzené, aby si šéf rezortu mohol vybrať najbližších spolupracovníkov a v druhom čítaní pripúšťa zmeny v návrhu novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru. Kaliňák rovnako konštatoval, že do konca aktuálneho volebného obdobia nebude robiť nové výberové konania na čelné posty v polícii.


     

    - Reklama -