Neuveriteľné. Premiér obvinený z trestných činov naďalej úraduje. Čo na to opozícia?

    0
    Rumunský expremiér Victor Ponta (vľavo) (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Victor Ponta čelí trestnému stíhaniu kvôli falšovaniu verejnej listiny, daňovým únikom, konfliktu verejných záujmov a prania špinavých peňazí. Napriek tomu zostáva premiérom naďalej.

    Hlasovanie o nedôvere prebehlo v rumunskom parlamente dnes. Skončilo však fiaskom. Za návrh hlasovalo 207 poslancov, potrebných je však 275 hlasov. Proti premiérovi nehlasoval ani jeden poslanec koaličných strán. Opozíciu podporilo aj zhruba 2 000 ľudí, ktorí sa zišli pred parlamentom.

    Opozičná politička Alina Gorghiová uviedla, že je nemorálne a nespravodlivé, keď Ponta naďalej ostáva premiérom. Okrem toho je podľa nej v izolácii doma aj v zahraničí, a to odvtedy, čo ho začali súdy aj polícia vyšetrovať, teda od júla.

    Predseda vlády pri obvinení nemôže podpisovať žiadny návrh zákona a ani mať na starosti štátny rozpočet, uviedli predkladatelia návrhu za vyslovenie nedôvery Pontovi. „ Pontu odvedú na rokovania s Medzinárodným menovým fondom priamo zo súdu, medzi dvoma pojednávaniami,“ uviedli ďalej.

    Štyridsaťtriročný Ponta je obvinená z trestných činov falšovania verejnej listiny, daňového úniku, konfliktu záujmov a prania špinavých peňazí, ktorých sa mal dopustiť v rokoch 2007 a 2008. Bolo to v časoch, keď pôsobil ako poslanec a vykonával právnickú prax. Úrady rozhodli o zmrazení jeho majetku. Zatknúť ho však nemožno, pretože v tom bráni poslanecká imunita. Tú mu poslanci v júni nezrušili.

    Takýto prípad, aby bol premiér obvinený z  trestných činov zatiaľ nemá v Rumunsku obdoby. Ponta  obvinenia však odmieta a mandát, ktorý mu plynie od roku 2012 chce dokončiť.
     

    - Reklama -