V Ľubľane demonštranti velebili Orbána. Stane sa zo Slovinska druhé Maďarsko?

    0
    Utečenci na hranici medzi Slovinskom a Rakúskom (Autor: SITA/AP)

    Podľa slov policajnej hovorkyne Mileny Trbnulinovej o čosi neskôr zadržali ďalšie motorové vozidlo s nemeckým evidenčným číslom, v ktorom sedeli dvaja Sýrčania disponujúci schengenským vízom. Jeden z nich žije v Rakúsku, druhý v Nemecku. Slovinská polícia o nich predpokladá, že boli v neustálom spojení s migrantmi.
    V prípade, že by sa o týchto dvoch mužoch potvrdilo, že sa podieľali na trestnej činnosti, hrozilo by im až osem rokov za mrežami.
    Migrantov, medzi ktorými sú aj deti a o ktorých sa predpokladá, že prekročili zelenú chorvátsko-slovinskú štátnu hranicu, umiestnili predbežne v záchytnom tábore, kde zatiaľ nepožiadali o azyl.


    Na územie Slovinska, kde sa spoločenská atmosféra mení čoraz viac na protimigrantskú, dorazilo v uplynulých asi desiatich dňoch takmer 4000 migrantov. V Ľubľani sa podľa informácií dnešného vydania denníka Dnevnik konala v sobotu vôbec prvá demonštrácia namierená proti prisťahovalcom, a to z iniciatívy zoskupení Radikálna Ľubľana a Tu je Slovinsko. Na akcii odznelo, že príkladom správneho konania je maďarský premiér Viktor Orbán, ktorého dnes velebili aj demonštranti v Prahe, ako aj požiadavka, aby Slovinsko neodkladne uzavrelo štátnu hranicu s Chorvátskom.


     

    - Reklama -