Viliam Novotný: Amaterizmus alebo len predvolebný populizmus?

0
Nemocnica (Autor: SITA)

Za 220 miliónov eur ju má postaviť a ďalších 30 rokov prevádzkovať súkromný investor, ktorý má za toto obdobie od poisťovní zinkasovať viac ako 6 miliárd (!) eur tržieb.

Toľko sen a teraz naspäť do reality. Nedávno sa uskutočnila odborná konferencia o tomto plánovanom PPP projekte novej nemocnice. Zaznelo na nej množstvo výhrad a požiadaviek od zainteresovaných strán. Ale aj prísľubov zo strany ministerstva zdravotníctva. Jedným z nich je, že v polovici mája sa dozvieme vyhodnotenie prihlášok a začne sa súťažný dialóg. Máj sa práve skončil a – zatiaľ nič. Pri tomto projekte sa už stalo pravidlom, že žiadny termín neplatí a všetko sa posúva.

V čom ale môže byť príčina zdržania?

Nevedia sa dohodnúť. Ministerskí úradníci sú paralyzovaní. Vyberajú zo siedmich záujemcov, medzi ktorými sú traja oligarchovia blízki SMERu či schránková firma z Panamy.

Druhou príčinou môže byť, že ten tender skrátka pobabrali. Pochybenia sa vŕšili jedno za druhým. Spísal som ich a 6. mája som podal sťažnosť na odbor kontroly verejného obstarávania Úradu vlády SR. Premiéra Fica som vyzval na zrušenie tendra na novú univerzitnú nemocnicu v Bratislave.

  • Ministerstvo zdravotníctva minulo viac než milión eur na poradcu a aj tak stále nevie, čo chce. Preto ho najalo za ďalšie dva milióny, aby ministerstvu radil aj naďalej. Podľa môjho názoru je tu vážne podozrenie z nehospodárneho nakladania s verejnými prostriedkami.

  • Z večne sa meniacich a len čiastočne zverejňovaných súťažných podmienok nie je celkom jasné, čo vlastne MZ obstará. Koncesiu, staviteľa, prevádzkovateľa?

  • Zo súťaže nie sú vylúčené schránkové firmy, na všetko stačia čestné prehlásenia, odborným garantom poskytovania zdravotnej starostlivosti počnúc a finančnou zábezpekou končiac.

Neuveriteľný amaterizmus. Nečudo, že moju sťažnosť odstúpili Úradu verejného obstarávania a ministerstvu financií, aby celý tender prešetrili.

A aby toho nebolo dosť, pozemok na Patrónke, kde by vraj mala nová nemocnica stáť, nie je dosť veľký. Predpisy vyžadujú na každé lôžko 150 štvorcových metrov pozemku. Na 7,9 hektároch, ktoré sú na Patrónke k dispozícii, je možné postaviť nemocnicu s 500 lôžkami, nie takmer 900.

Alebo je Čislákova partia na ministerstve zdravotníctva skutočne partia nekompetentných amatérov, alebo je celý projekt od začiatku obyčajný predvolebný populizmus. Zabávajú nás, hoci vedia, že z toho nakoniec nebude nič. „Nič“ je totiž najvýstižnejšia odpoveď na otázku, čo užitočné spravila táto vláda v zdravotníctve.

Viliam Novotný (Šanca)
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na viliamnovotny.blog.sme.sk.

- Reklama -