Toto si k utečencom nemôžete dovoliť, pustila sa Dubovcová do policajtov. Čo mužom zákona vyčíta?

    0
    Jana Dubovcová, verejná ochrankyňa práv (Autor: SITA)

    Začiatkom septembra začali cudzinci v zariadení v Medveďove protestovať proti tomu, že ich tam držia. V jedálni začalo protestovať 45 cudzincov tak, že odmietli raňajky, neskôr sa k nim pridalo ďalších 50 na druhom poschodí. Riaditeľ privolal policajné posily, ktoré podľa Janda zasiahli voči cudzincom tvrdo, dokonca použili putá. „Až do momentu použitia pút bol zásah dôvodný, no neprofesionálny. Následnou osobnou prehliadkou porušili policajti právo cudzincov na nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia a právo na ľudskú dôstojnosť,“ poznamenal Jando. Za hlavné dôvody na zásah polície považoval riaditeľ zariadenia odmietnutie raňajok, neuposlúchnutie výzvy na opustenie jedálne, protest s výkrikmi či búchanie riadom. Cudzinci podľa právnika sedeli za stolom, riaditeľ odomkol dvere a vyzval ich, aby upustili od protiprávneho konania, načo cudzinci začali postupne jedáleň po vyzvaní opúšťať. „Pán riaditeľ habkal, výzva bola nejasná a neistá, cudzinci mu nerozumeli. Po tom, ako začali jedáleň opúšťať, polícia im nasadila putá a vykonala osobnú prehliadku,“ vysvetlil novinárom. Cudzinci zásah označili za neprimeraný, keďže pre odmietnutie jedla na nich poslali špeciálne komando. Uviedli, že sa im policajti smiali, nepočúvali ich, nekomunikovali, pričom nič zlé nerobili.

    Policajti neskôr zasiahli aj na druhom poschodí budovy, z čoho má riaditeľ zariadenia k dispozícii i kamerový záznam. Janu Dubovcovú však veľmi nepresvedčil. Situácia na chodbe podľa záznamu bola pokojná, cudzinci po vyzvaní vyšli na chodbu a kľakli si na zem. Polícia ich následne zatlačila naspäť do izieb a robila prehliadky. Podľa výpovedí cudzincov policajti použili hmaty a chvaty, kopali ich, udierali. To však na zázname vidieť nie je. „Dôvodom pre zásah boli nájdené predmety pri prehliadkach, ako boli napríklad rúčky od ešusov či úlomok zo zrkadla,“ vysvetli Juraj Jando. V tomto prípade možno zásah podľa jeho slov považovať za porušenie zákazu mučenia, nebol primeraný ani nevyhnutný.

    Problémom je podľa kancelárie ombudsmanky aj jazyk, jediný povel zo strany polície bol v angličtine, ostatné boli v slovenčine. „Ako veľmi negatívne hodnotím to, že takéto zariadenia, ktoré sú špecializované na cudzincov, nie sú pripravené na komunikáciu s nimi,“ povedala Jana Dubovcová. Je presvedčená o tom, že keby ľuďom v zariadení zrozumiteľne situáciu vysvetlili, nemuselo k zásahu vôbec prísť. „Neprofesionalita kričí na sto kilometrov,“ upozornila. Ako dodala, je to o to prekvapujúcejšie, že zariadenia pre cudzincov nie sú pripravené na komunikáciu s nimi.

    Právnici kancelárie verejnej ochrankyne práv sa vo štvrtok 24. septembra vybrali do ústavu v Medveďove opäť, dostali informáciu, že dve osoby držia v tzv. oddelenom režime. Ide o režim napríklad v prípade choroby či agresie zo strany cudzinca. Jednu osobu prepustili deň pred ich príchodom, druhú počas toho, ako právnici čakali na stretnutie s riaditeľom zariadenia. „Ten nám následne oznámil, že v oddelenom režime nikoho nemajú,“ poznamenal právnik z kancelárie Tomáš Čitbaj. Išlo podľa neho o osoby, ktoré boli v režime od septembrového zásahu, boli tam teda niekoľko týždňov. „Zistili sme, že v oddelenom režime sú podmienky totožné s väzenskými, čo je nevyhovujúce a nedôstojné,“ poznamenal.

    Jana Dubovcová pre zásah v ústave v Medveďove navrhuje viaceré konkrétne opatrenia. Treba upraviť vnútorný poriadok zariadenia a spísať práva a povinnosti cudzincov, zabezpečiť treba i zamestnanca, ktorý vie po anglicky, alebo niekoho, kto by vedel tlmočiť aj do arabčiny či iného jazyka. Takisto je podľa ombudsmanky potrebné vyhotovovať audiovizuálny záznam zo zásahov, vzdelávať zamestnancov na tému zákonnosti použitia donucovacích prostriedkov či informovať samotných cudzincov o tom, prečo sú zadržaní a kedy ich prepustia. „Môže sa tak predísť nepokojom, ak budú dostatočne informovaní,“ povedal na záver právnik Juraj Jando.

    - Reklama -