Čo je najväčším problémom Slovenska? Komentátor to odhalil, utečenci to nie sú

    0
    OSN (Autor: SITA)

    Smelý program tzv. cieľov udržateľného rozvoja na najbližších 15 rokov, ktorý plynule nadväzuje na miléniové rozvojové ciele OSN, má za cieľ odstrániť chudobu vo svete, bojovať proti nerovnosti, poskytnúť kvalitné vzdelanie pre všetkých a dosiahnutie hospodárskeho rastu.

    Kto by nesúhlasil?

    „Je také ľahké súhlasiť s novými rozvojovými cieľmi, ktoré si na najbližších pätnásť rokov určila OSN. Veď kto by nechcel svet bez chudoby, kde bude mať každý prístup k vzdelaniu, kde sa všetci dohodnú, ako sa budú starať o planétu? Najmä ak o tom hovorí sympatický pápež či pakistanská školáčka, ktorá takmer zomrela, keď na ňu zaútočil Taliban len preto, lebo chcela naďalej chodiť do školy,“ píše Matúš Krčmárik.

    Slovensko si svoje záväzky neplní

    Pri plnení odvážneho zámeru svetových lídrov však vidí reálnu prekážku – peniaze. Pre príklad neplnenia si svojich záväzkov, čo sa týka poskytovania financií na pomoc chudobnejším krajinám, nemusíme chodiť ďaleko. Slovensko sa totiž tiež zaviazalo poskytovať 0,7 percenta svojho HDP na pomoc chudobným štátom, no na rozvojovú spoluprácu prispievame len menej ako 0,1 percenta HDP. Komentátor nevidí reálnu šancu, že by sa Slovensko zrazu rozhodlo prispievať na rozvojovú pomoc viac.

    Svet sa nás netýka

    „Vie si niekto predstaviť, ako by premiér pred voľbami neotváral nový futbalový štadión, ale školu či nemocnicu v odľahlom regióne Pakistanu? Ako by vedľa neho nestál miestny oligarcha, ale lekár, ktorý obetoval poho­dlný život za prácu v ohrození?“ pýta sa. Pokračuje ďalším príkladom, ktorý sa dnes Slovenska bezprostredne týka – utečenecká kríza. Keďže Slovensko patrí do skupiny najbohatších štátov sveta, je našou povinnosťou podieľať sa na zotieraní nerovnosti medzi krajinami. „Najväčším problémom Slovenska nie je pochybné vedenie hokejového zväzu, množstvo slovenčiny v rádiách, ani neexistujúca bezpečnostná hrozba od stovky utečencov v Gabčíkove. Najväčším problémom je pocit, že svet sa nás netýka a všetko majú riešiť tí iní,“ myslí si.


     

    - Reklama -