Centrálna evidencia štátneho majetku má fungovať už o tri mesiace, ale ministerstvá si s tým hlavu nerobia

    0
    Minister financií Peter Kažimír (Autor: sita)

    Kontrola majetku, ktorý vlastní štát, sa začala pred tromi rokmi, ale podľa Sme.sk nič konkrétne neukázala a všetko sa môže na budúci rok začať odznova. Taktovku prevezme Kaliňákov kolega a šéf štátnej pokladnice Peter Kažimír. Práve ministerstvo financií by malo dokončiť to, čo rezort vnútra nestihol. „Od 1. januára 2016 bude zriadená centrálna evidencia majetku,“ uviedlo ministerstvo financií. Plánovaný centrálny register nehnuteľností, ktoré patria štátu, by mal byť hotový počas budúceho roka. „Jednotliví správcovia majú zákonnú povinnosť zaevidovať užívaný majetok počas roka 2016,“ dodal rezort.

    Aj keď vláda na čele s premiérom Ficom už roky hovorí o centralizovaní majetku, nie je v tejto veci nič nové. Podľa Sme.sk ministerstvo financií nedokáže presne povedať ani to, koľko  správcov bude na Slovensku ovládať štátny majetok po novom roku, keď začne fungovaťcentrálna evidencia. Cieľom ministerstva financií však je, aby bolo správcov štátneho majetku čo najmenej. Minister vnútra Robert Kaliňák plánoval ešte v roku 2012 vytvoriť akúsi „štátnu realitku“, ktorá mala spravovať všetky nehnuteľnosti, ktoré štátne inštitúcie spravujú samy, ale od tohto modelu teraz ministerstvo ustúpilo.

    Analytik Radovan Ďurana pre Sme.sk uviedol, že je to nevyužitá príležitosť, ako ušetriť verejné financie za správu štátneho majetku. Podľa neho sa o efektívnej správe nehnuteľností patriacich štátu hovorí už od roku 2009. „Potenciál úspor spočíva práve v tom, že jedno ministerstvo dokáže previesť alebo prenajať voľné priestory inému subjektu. Pokiaľ vzniknú správcovia na každom ministerstve, a nebudú nútení koordinovane spravovať majetok, prínosy budú obmedzené,“ uviedol Ďurana.

    Rezorty centralizáciu nechcú

    Od začiatku roka 2016 má vzniknúť centrálny register nehnuteľností, ale je otázne, či sa niečo zmení. Podľa ministerstva financií by sa mali jednotlivé rezorty dohodnúť medzi sebou alebo so svojimi podriadenými organizáciami na tom, kto bude spravovať spoločný majetok. To však viaceré rezorty odmietajú. „Zo zákona nevyplýva rezortu povinnosť zriadiť centrálnu správu majetku štátu. Majetok budú naďalej spravovať príslušní správcovia – jednotlivé rozpočtové organizácie,“ povedala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Podobne sa vyjadrili aj rezorty dopravy, zahraničia, školstva či zdravotníctva.

    - Reklama -