Po budúcom týždni sa to môže zlomiť. Kerry sa dohodol s iránskym ministrom

    0
    Americký minister zahraničných vecí John Kerry s iránskym rezortným partnerom Mohammadom Džavádom Zarífom (Autor: SITA)

    Americký minister zahraničných vecí John Kerry po stretnutí s iránskym rezortným partnerom Mohammadom Džavádom Zarífom v newyorskom sídle OSN povedal novinárom, že v priebehu nasledujúceho týždňa očakáva rokovania, ktoré môžu zásadne ovplyvniť úsilie o vyriešenie konfliktov v Sýrii a Jemene, informuje agentúra AP.

    “Tento týždeň vnímam ako významnú príležitosť pre ľubovoľný počet krajín, aby zohrali dôležitú úlohu v snahe vyriešiť niektoré z veľmi zložitých problémov Blízkeho východu,” vyjadril sa Kerry. “Potrebujeme docieliť mier a posun vpred v Sýrii a Jemene… v tomto regióne ako takom, a ja sa domnievam, že tento týždeň sú príležitosti na dosiahnutie určitého pokroku prostredníctvom diskusií,” dodal americký minister. Kerry a Zaríf rokovali dnes medzi štyrmi očami prvýkrát od polovice júla, keď sa vo Viedni podieľali na uzavretí prelomovej dohody o iránskom jadrovom programe.


    Podľa Zarífa by malo byť hlavným predmetom jeho rokovaní s Kerrym plnenie jadrovej dohody, ktorá predpokladá obmedzenie sporných aktivít Iránu výmenou za zrušenie ekonomických sankcií zo strany svetových mocností. Nevyhýba sa však ani diskusiám o iných záležitostiach blízkovýchodného regiónu v rámci “vhodného medzinárodného fóra”.

    Kerryho námestníčka Wendy Shermanová, ktorá bola hlavnou vyjednávačkou Washingtonu v rokovaniach o iránskom jadrovom programe, v piatok vyhlásila, že administratíva prezidenta Baracka Obamu je pripravená otvoriť dialóg s Iránom o situácii v Sýrii, kde majú obe krajiny “paralelné záujmy”. Takáto diskusia by podľa nej “dávala zmysel” v kontexte terajšieho vývoja sýrskej občianskej vojny. Na druhej strane si uvedomuje, že takáto myšlienka vyvoláva odpor v Iráne, ktorý je spolu s Ruskom jedným z hlavných podporovateľov sýrskeho prezidenta Baššára Asada.

    - Reklama -