Chorvátsky minister vnútra dnes vyšiel s pravdou von. Odkryl skutočné počty migrantov. Z toho čísla vás zamrazí

    0
    Utečenci prichádzajúci do Chorvátska (Autor: SITA)

    V prijímacom stredisku v Opatovaci, čiže na hranici so Srbskom, sa počas jedinej noci ubytovalo neuveriteľných tritisíc migrantov. Nekonečné rady utečencov, ktorých počet je taký veľký, že blokujú komunikáciu – aj takto informovali miestne médiá, ktoré dodali, že keď sa migranti dostanú na zberné miesto, chcú ísť autobusom mimo. Pod článkami nechýbala, pochopiteľne, horlivá diskusia. Chorváti sa v diskusiách zhodovali a sťažovali sa na prístup úradov aj okolitých štátov ako aj Bruselu. „To už nie je možné, aby sa takéto niečo dialo, nech sa sem príde pozrieť niekto z Bruselu,“ uviedol jeden čitateľ. Ďalší sa k nemu pridal, že ide o trójskeho koňa z Európskej únie a Ameriky. Podľa Nového listu, chorvátskeho média, do krajiny prúdia utečenci plynule.

    O situácii dnes poskytol informácie minister vnútra. „Od začiatku utečeneckej krízy bolo v Chorvátsku až 66 500 utečencov. To je údaj zo soboty, desiatej hodiny,“ konštatoval. Napriek tomu, že do krajiny denne dorazí okolo šesťtisíc utečencov, je vraj situácia viac-menej pod kontrolou. „V niektoré dni prešlo krajinou až 10 tisíc ľudí. Teraz je toto číslo výrazne nižšie,“ doplnil Ostojić. Čo je však dôležité a nie dobré, je situácia na hraniciach s Maďarskom,“ dodal.

    Problémy sa nekončia

    Chorvátsko tiež na čas zakázalo vstup srbských občanov a áut na svoje územie, uviedla pre agentúru Reuters chorvátska pohraničná polícia. Stalo sa tak potom, ako Srbsko v stredu večer zastavilo cesty všetkých chorvátskych nákladných áut a prepravu tovaru z Chorvátska na svoje územie. O srbskom kroku informoval tamojší minister vnútra Nebojša Stefanović, podľa ktorého šlo o odvetu za predchádzajúce obdobné opatrenie Záhrebu. Chorvátsko síce v stredu popoludní na hlavnom prechode obnovilo predtým zastavenú prevádzku osobných vozidiel zo Srbska. Nákladné autá zo srbského územia však majú pre obavy z prílevu migrantov stále zakázaný vjazd.

    Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojić v tejto súvislosti apeloval na európskych štátnikov, aby v riešení imigrantskej krízy pomohli. Ako konkrétny príklad uviedol Čiernu Horu, s ktorou štát hraničí na juhu. „Na tom by sa však malo podieľať hlavne Grécko,“ vysvetlil novinárom.

    Migranti v desivých podmienkach

    Svoj olej do ohňa v migračnej kríze priniesli aj britské noviny Daily Mail. Ženy a deti sú podľa aktivistov vystavené v nemeckých utečeneckých táboroch znásilňovaniu a sexuálnemu zneužívaniu. Podľa mnohých je to rozšírené po celom štáte, úrady však o všetkom zámerne mlčia. Podobné skúsenosti majú aj ženy bývajúce v neslávne známom utečeneckom tábore v Calais, ktorý volajú Džungľa. Viac informácií o týchto nelichotivých záležitostiach prináša práve Daily Mail.

    „Je to, bohužiaľ, pravda, že ženy a deti sú celkom nechránené. Táto situácia nahráva mužom, ktorí považujú ženy za svoj majetok a zachádzajú s nimi doslova ako s lovnou zverou. Následkom sú hlásenia o nespočetných prípadoch znásilnenia, sexuálneho zneužívania a vynútenej prostitúcie. Rozhodne pritom nejde o ojedinelé incidenty,“ napísali ženské organizácie s tým, že ženy v táboroch sa obávajú vychádzať dokonca aj cez deň. Samotní dobrovoľníci pomáhajúci utečencom sa zmieňujú, že mnoho obetí sexuálneho trestného činu sa o svojich skúsenostiach obáva hovoriť.

    „To je tá známa rozprávka o vílach, ktoré strkajú do ohňa dva prstíky. Je nejasná interpretácia poslednej bruselskej dohody. Jedna interpretácia hovorí presne to, čo tvrdíte vy. Druhá, že o ďalších kvótach sa bude rokovať na samostatnom zasadnutí. Ja pokladám myšlienku kvót za omyl od samého začiatku bez ohľadu na to, aká vysoká kvóta je. Samozrejme, ak by bola Česká republika rovnako odvážna ako napríklad Robert Fico, tak by minimálne povedala, že si utečencov bude vyberať. Veľakrát som opakoval, že by som sa vôbec nebránil prijatiu utečencov z Ukrajiny, lebo sú nám kultúrne blízki a vedia pracovať,“ zhrnul v exkluzívnom rozhovore pre ParlamentníListy.cz český prezident ČR Miloš Zeman.

    Autor: Tomáš A. Nový


     

    - Reklama -